Consilierul de stat Dana Varga a publicat pe Facebook un colaj foto în care Iohannis este prezentat alături de Hitler

Institutul „Elie Wiesel" critică inițiativa consilierului de stat Dana Varga, care a postat pe contul său personal de Facebook un colaj foto în care președintele Klaus Iohannis este prezentat alături de dictatorul nazist Adolf Hitler.

05 aug. 2019, 18:02

„Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” dezaprobă gestul unei persoane publice cu funcție de demnitar, care încearcă în scop politicianist să acrediteze asemănări între președintele Iohannis și dictatorul nazist”, se arată într-un mesaj postat pe contul de Facebook al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel.

Dana Varga, consilierul premierului Viorica Dăncilă pe „problematica romă“, a distribuit pe pagina sa de Facebook un colaj de fotografii în care se sugerează asemănarea între Klaus Iohannis şi dictatorul nazist Adolf Hitler, a scris luni cotidianul adevarul.ro.

Postarea consilierului Dana Varga, care lucrează în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a fost postată pe contul personal al acesteia și a fost ștearsă ulterior.

Un scandal similar a izbucnit în septembrie 2018, după ce pe pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov a apărut un filmuleț în care Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) este acuzat că este continuatorul mişcării Grupul Etnic German, iar preşedintele Iohannis apare cu o mustaţă şi o tunsoare asemănătoare lui Adolf Hitler.

Membrii Institutului „Elie Wiesel” reaminteau atunci că promovarea, în spațiul public, a unor simboluri fasciste, legionare sau naziste intră sub incidența Legii nr. 217/2015, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002, privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

Regretă profund postarea

„Regret profund că pe contul meu de Facebook a fost distribuit un colaj de fotografii care a iscat o serie de reacții in spațiul public.Îmi cer scuze tuturor celor care s-au simțit lezați de respectiva postare. Fac precizarea că această pagină de Facebook este administrată în colaborare cu mai multe persoane, iar acea postare a fost distribuită fără să aibă acordul meu. Voi lua toate măsurile necesare în urma acestui incident regretabil”, a scris Dana Varga pe Facebook.