Consilierul guvernatorului BNR: Băncile menţin dobânda prea ridicată la credite şi scăzută la depozite

Lăcomia băncilor este criticată de BNR. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, spune că băncile comerciale nu prea ţin cont de recomandările BNR şi, în continuare, menţin dobânda ridicată la credite şi scăzută la depozite.

10 feb. 2014, 06:57
Consilierul guvernatorului BNR: Băncile menţin dobânda prea ridicată la credite şi scăzută la depozite

Adrian Vasilescu a criticat lăcomia băncilor, în direct la emisiunea „România Exclusiv” de la România TV.

BNR, în intregul an rămas în urmă, de câte ori a fost ocazia, a atras atenţia băncilor că nu trebuie să ducă prea jos dobânda la depozit, dar BNR nu este minister al băncilor şi nu dă directive. BNR nu vede cu ochi buni acest regim, dar nu poate să dea dispoziţie, băncile au autonomia lor„, a spus Adrian Vasilescu.

Theodor Stolojan şi Dumitru Dragomir au criticat la rândul lor creditarea „otrăvită” din anii trecuţi, când băncile dădeau pe bandă rulantă împrumuturi în franci elveţieni. „A fost o atitudine iresponsabilă a băncilor comerciale, care au îndemnat românii să ia credite în franci elveţieni. Iată, s-a dovedit acum, că e foarte scump, avem 22% credite neperformante„, a precizat Theodor Stolojan.

N-am lăsat specialiştii ani de zile să-şi urmeze un program. Vin ai noştri, pleacă ai noştri, noi rămânem tot ca proştii. Vă spune un om trecut prin viaţă, cea mai mare realizare a unui conducător e să-l laşi în funcţie„, a spus Mitică Dragomir.