Consiliul Concurenţei a demarat şapte investigaţii privind posibile încălcări ale legislaţiei

Publicat: Joi, 27 Octombrie 2016 11:13 // Actualizat: Joi, 27 Octombrie 2016 11:16 // Sursa: romaniatv.net

Consiliul Concurenței a demarat, în primul semestru al anului, un număr de 7 investigații privind posibile încălcări ale legislației de concurență și a finalizat alte 7 anchete începute anterior, potrivit raportului "Mediul concurențial românesc - evoluții în sectoare esențiale" 2016, lansat joi.

Foto: profit.ro

Investigațiile demarate în acest an vizează exploatarea/prelucrarea masei lemnoase; plățile prin mesaje scurte date prin intermediul telefonului mobil; închirierea terenurilor aparținând domeniului public al statului și care fac parte din infrastructura portuară și activități dependente de accesul în condiții optime la infrastructura portuară; servicii de acces la infrastructura de comunicații; închiriere spații de birouri situate în București; distribuția angro și en detail de medicamente; comercializarea produselor turistice și/sau a pachetelor de servicii turistice din România.

Tot în primul semestru al anului 2016, au fost finalizate șapte investigații de încălcare a legislației de concurență. Acestea au vizat: distribuția și comercializarea gazului petrolier lichefiat auto (3 cazuri privind înțelegeri verticale), lacuri și vopsele (înțelegeri verticale), jocuri de noroc — slot machine/VLT (acțiuni anticoncurențiale ale administrației publice) și lucrări de construcții de drumuri (1 caz de cartel și 1 caz implicând fapte de cartel și acțiuni anticoncurențiale ale administrației publice).

Activitatea autorității de concurență a cunoscut, în acest interval de timp, și o intensificare semnificativă pe componenta privind derularea anchetelor sectoriale, se mai arată în raport. Au fost finalizate 3 investigații sectoriale și au fost inițiate 5 noi astfel de demersuri de cunoaștere a piețelor.

Anul trecut, autoritatea de concurență a finalizat 21 de investigații privind posibile încălcări ale legislației de concurență, ce vizau sectoare economice importante, precum sectorul energiei sau cel al telecomunicațiilor, și investigația sectorială privind serviciile aeroportuare (serviciile de catering și handling aferente acestora).

Tot în 2015, au fost declanșate 13 investigații privind posibile încălcări ale legislației de concurență, principalele sectoare vizate fiind sectorul financiar, sectorul serviciilor comunitare de apă și canalizare și sectorul energiei electrice.

Cea mai mare parte a investigațiilor privind posibila încălcare a legislației de concurență declanșate în 2015 vizează înțelegeri anticoncurențiale orizontale (carteluri), în proporție de 39%.

Valoarea totală a amenzilor impuse anul trecut a fost de 239.680.544 lei (53.921.382 euro). Nivelul acestor sancțiuni a înregistrat o creștere considerabilă față de nivelul total al sancțiunilor din anii precedenți (de 1,3 ori mai mare decât în anul 2014, de 2,76 ori mai mare decât în 2013 și de 7,93 ori mai mare decât în 2012).

Citeşte şi Preţurile MAXIME pentru asigurările RCA, aprobate de Consiliul Concurenţei. Miercuri, tarifele în discuţie la Guvern

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Consiliul Concurenţei investigaţii legislaţie
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8595
RON
18 Sep
noapte 17 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H