Consiliul Concurenţei: Reducerea contribuţiei de 2% pentru producătorii de energie pe cărbune ar putea fi ajutor de stat

Reducerea contribuţiei de la 2% din cifra de afaceri la 0,2% pentru producătorii de energie pe cărbune, aşa cum propune Ministerul Energiei, ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat şi ar trebui agreată cu Comisia Europeană şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), se arată într-un răspuns al Consiliului Concurenţei, transmis către Ministerul Energiei.

26 mart. 2019, 13:22
Consiliul Concurenţei: Reducerea contribuţiei de 2% pentru producătorii de energie pe cărbune ar putea fi ajutor de stat

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat, marţi dimineaţa, într-o conferinţă, că are avizul Consiliului Concurenţei pentru eliminarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pentru producătorii de energie pe bază de cărbune, scrie agerpres.ro.

Astfel, potrivit răspunsului trimis de Consiliul Concurenţei, datat 25 martie 2019, Ministerul Energiei a cerut opinia autorităţii de concurenţă privind propunerea de reducere a contribuţiei percepute de la titularii de licenţe în domeniul energiei electrice şi energiei electrice şi termice în cogenerare pentru componenta de energie electrică, produsă pe bază de cărbune, de la 2% la 0,2% din cifra de afaceri realizată de aceştia din activităţile ce fac obiectul licenţelor acordate de ANRE.

Citeşte şi Eugen Teodorovici: OUG 114 va fi modificată pe partea de energie. Anton Anton: Nu ne aşteptăm la nicio modificare

La o primă analiză, taxarea diferenţiată, dacă nu este justificată de logica sistemului fiscal general, ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat pentru producătorii de energie pe bază de cărbune, susţine Consiliul Concurenţei.

„Un astfel de ajutor de stat ar putea fi justificat pentru activităţile care reprezintă servicii de interes economic general (SIEG), cum sunt serviciul public de alimentare cu energie termică pentru populaţie şi cel pentru siguranţa şi adecvanţa sistemului energetic naţional, în măsura în care această taxă se regăseşte în costurile implicate de prestarea serviciilor, costuri care sunt acoperite de către stat, ulterior, prin acordarea compensaţiei pentru SIEG. Această abordare ar trebui confirmată/agreată cu ANRE”, mai spun oficialii autorităţii de concurenţă.

În final, aceştia au arătat că măsura ar trebui agreată şi cu Comisia Europeană.

„Având în vedere că măsurile de sprijin acordate unor producători de energie pe cărbune (de exemplu Complexul Energetic Hunedoara) sunt în atenţia Comisiei Europene, vă recomandăm consultarea forului european cu privire la propunerea Ministerului Energiei”, se precizează în documentul menţionat.

Contribuţia de 2% pentru producătorii de energie pe bază de cărbune va fi eliminată, în acest sens existând avizul Consiliului Concurenţei, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Anton Anton, într-o conferinţă pe teme energetice.

„(Contribuţia de – n.r.) 2% se scoate pentru cărbune, preţul gazelor rămâne acelaşi”, a spus Anton, întrebat ce prevederi din sectorul energetic din OUG 114/2018 vor fi modificate.

El a adăugat că există un aviz al Consiliului Concurenţei în acest sens.

„Avem aviz de la Consiliul Concurenţei. Pe lângă excepţia pe care am avut-o până acum, adică producătorii de energie termică pentru populaţie, am introdus şi producătorii de energie electrică pe cărbune”, a mai spus Anton.

Producătorii de energie pe cărbune sunt Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, ambele deţinute de stat prin Ministerul Energiei.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că joi va fi aprobată în Guvern o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 114/2018.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, cei doi miniştri s-au contrazis în ceea ce priveşte modificările care vor fi aduse la OUG 114.

Anton a fost întrebat de moderatorul conferinţei, înainte de venirea lui Teodorovici, ce se va modifica pe partea de energie din OUG 114.

„Cred că asta era întrebarea pentru Teodorovici. OUG încearcă să limiteze pentru doi ani o creştere nejustificată şi neaşteptată a preţurilor la energia electrică şi gaze, asta face OUG 114. Din acest punct de vedere nu ne aşteptăm să facem nicio modificare, este scopul pentru care am făcut ordonanţa, cu băncile nu e problema mea”, a spus Anton.

Între timp, la conferinţă a apărut şi Teodorovici, care a fost întrebat acelaşi lucru.

„Joi, în şedinţa de Guvern, va fi un proiect de modificare a OUG 114. Pentru partea de energie, aseară am primit propuneri de modificare din partea Ministerului Energiei”, a spus Teodorovici.

Jurnaliştii i-au atras atenţia lui Teodorovici că, în lipsa sa, Anton a anunţat deja că nu vor fi schimbări pe partea de energie, însă ministrul Finanţelor i s-a adresat omologului de la Energie: „Vă rog să le spuneţi ce mi-aţi trimis aseară şi dacă ce mi-aţi trimis are acordul partenerilor” şi a întors microfonul spre Anton, care nu a dat niciun răspuns.

„Să nu-l lăsaţi să plece pe domnul ministru Anton până nu vă explică”, a insistat Teodorovici.