Consiliul de Administraţie al Hidroserv ar putea cere marţi intrarea în insolvenţă

Consiliul de Administrație al Hidroserv, filiala de mentenanță și servicii a Hidroelectrica, ar putea decide, în ședința de marți, să ceară insolvența companiei, au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse din sectorul energetic.
Iulian Tudor
29 aug. 2016, 12:27
Consiliul de Administraţie al Hidroserv ar putea cere marţi intrarea în insolvenţă

„Pe ordinea de zi a ședinței de mâine (marți — n. r.) a Consiliului de Administrație al Hidroserv se află intrarea în insolvență. Hidroserv a ajuns în această situație întrucât lucrările de mentenanță la Hidroelectrica au fost foarte puține în ultimii ani, respectiv în perioada cât aceasta s-a aflat în insolvență”, au spus sursele citate.

Potrivit acestora, intrarea în insolvență a Hidroserv va afecta activitatea Hidroelectrica în următorii ani, întrucât nu va mai avea cine să execute lucrările de reparații la centrale.

„Hidroelectrica este dependentă de Hidroserv, dar când vrei să faci profit pe termen scurt nu te mai gândești la asta. Moartea Hidroserv va însemna că nu va mai avea cine să repare agregatele hidro”, au precizat sursele.

Acestea susțin că o soluție ar putea fi internalizarea filialei, odată cu restructurarea ei, și reducerea numărului de angajați.

„Această idee a fost respinsă deocamdată, întrucât Hidroelectrica se pregătește de listare, iar o astfel de internalizare ar putea însemna aducerea în companie a unor active considerate neperformante”, au arătat sursele.

Contactat de AGERPRES, Remus Borza, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, a arătat că, în fiecare an, filialei de mentenanță i-au fost alocați pentru lucrări mai mulți bani decât a putut aceasta să execute.

„Nu sunt în măsură să exprim puncte de vedere legate de Hidroserv. În fiecare an, în insolvență, Hidroserv a avut alocări bugetare mai mari cu 5-10 milioane de euro față de realizatul lor. Adică, în fiecare an le-am dat mai mulți bani față de câte lucrări au putut ei să facă. Hidroserv ar fi trebuit să intre în insolvență în tandem cu Hidroelectrica încă din 2012, iar astăzi ar fi fost amândouă fete mari și cu zestre”, a spus Borza, refuzând să ofere detalii.

Totodată, potrivit datelor deținute de AGERPRES, suma lucrărilor din Programul Anual de Mentenanță al Hidroserv pe primul semestru al anului este de 84,7 milioane de lei, iar valoarea lucrărilor realizate este de 57,1 milioane de lei, astfel că se înregistrează o nerealizare a programului pentru primele șase luni ale anului de aproximativ 33%. Cele mai multe lucrări realizate sunt din categoria „diverse și neprevăzute”, iar cele mai puține sunt din categoria celor programate pentru hidroagregate.

Hidroserv SA a fost înființată în 2013, în urma fuziunii celor opt filiale Hidroserv de mentenanță și întreținere în sistemul hidroenergetic: Bistrița, Cluj, Curtea de Argeș, Hațeg, Porțile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeș și Slatina.

Din Consiliul de Administrație al Hidroserv fac parte: Alexandra Cătălina Nedelcu — director de cabinet secretar de stat în Ministerul Energiei, Diana Maria Bucur — conferențiar universitar, Universitatea Politehnică București, Marian Sandu — șef Serviciu Urmărire Recepție Lucrări Mentenanță din cadrul Hidroelectrica, Ionelia Șuteu — șef Serviciu Analiză și Suport Producție, Hidroelectrica, și Bogdan Dumitrache, secretar general ANSVSA.

Potrivit site-ului companiei, „fundamentele acestei organizări au fost următoarele: noua societate va putea acoperi și nișele pe care în mod tradițional le deservesc alți furnizori de servicii și lucrări, respectiv retehnologizările și proiectele noi de investiții în domeniul surselor de energie regenerabile: hidro, eolian, fotovoltaic etc; în baza experienței anterioare, acumulate în domeniul reparațiilor hidroagregatelor, noua societate va putea prelua în execuție montajul echipamentelor noi în cadrul lucrărilor de investiții și va putea asigura lucrări de construcții și montaj și pentru alți beneficiari, implicați în punerea în funcțiune a unor obiective energetice”.

Compania este deținută 100% de Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în luna iunie 2016, după patru ani de reorganizare judiciară.

În noiembrie 2015, Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica a decis majorarea cu 10 milioane de lei a capitalului social al filialei Hidroserv, pentru a se evita intrarea în insolvență.

„În situația în care nu se procedează la majorarea capitalului social al Hidroserv, există un risc major, fie de deschidere a procedurii insolvenței, dar, mai ales, riscul ca orice persoană interesată să solicite instanței dizolvarea Filialei Hidroserv SA”, potrivit notei de fundamentare a deciziei.

În documentul citat se mai arată că Hidroserv se confruntă cu probleme financiare ca urmare a pierderilor preluate la fuziunea prin contopire a celor opt filiale Hidroserv, în sumă totală de 42 de milioane de lei, pierderi neimputabile societății nou înființate.

Citeşte şi Remus Borza, administratorul Hidroelectrica, audiat la DNA

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici