Consiliul de Securitate condamnă ferm Phenianul pentru tirul de rachetă balistică

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat ferm miercuri o nouă tentativă eșuată a Coreii de Nord de a lansa o rachetă balistică violând rezoluțiile Națiunilor Unite, informează AFP.

02 iun. 2016, 03:17
Consiliul de Securitate condamnă ferm Phenianul pentru tirul de rachetă balistică

Consiliul de Securitate, care a adoptat în unanimitate o declarație redactată de Statele Unite, cere tuturor membrilor organizației internaționale să își intensifice eforturile de a impune sancțiuni Phenianului.

Ambasadorul francez la ONU François Delattre, care conduce Consiliul în luna iunie, a estimat că această declarație este „un răspuns clar și ferm al Consiliului de Securitate” la ultimele acțiuni ale Phenianului.

Membrii Consiliului de Securitate „condamnă ferm”, în această declarație, testele de rachete efectuate de Coreea de Nord și „încălcările grave” ale obligațiilor sale internaționale. Ei îi cer „să se abțină de la efectuarea unor noi acțiuni, inclusiv teste nucleare”.

China, singurul aliat al Phenianului, și Rusia au sprijinit această declarație, notează France Presse.

O încercare anterioară de condamnare a tirului nord-coreean de către Consiliul de Securitate a fost blocată de Rusia, care a dorit să includă referiri la proiectul Washingtonului și Seulului de a dezvolta un sistem anti-rachetă în Coreea de Sud.

Coreea de Nord este deja sub sancțiuni internaționale, înăsprite la începutul lunii martie după mai multe lansări de rachete și un al patrulea test nuclear în ianuarie, amintește AFP.

Regimul comunist a încercat aparent să tragă o rachetă balistică cu rază medie de acțiune marți dimineață, dar acest test a eșuat.