Consiliul de Securitate impune sancţiuni rebelilor houthi din Yemen

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat marți o rezoluție prin care impune sancțiuni contra liderilor rebelilor houthi din Yemen și cere încetarea imediată a confruntărilor armate din această țară, relatează DPA, Reuters și AFP.

14 apr. 2015, 16:01
Consiliul de Securitate  impune sancţiuni rebelilor houthi din Yemen

Rezoluția impune un embargou asupra livrărilor de arme către rebeli, blocarea activelor și interdicția de călătorie pentru Abdul Malik al-Houthi, șeful rebelilor, fostului președinte Ali Abdullah Saleh și fiului acestuia, Ahmed Ali Abdullah Saleh.

De asemenea, rezoluția solicită acces pentru ajutoarele umanitare în zonele cu populație sinistrată și asigurarea protecției civililor.

Rezoluția a fost adoptată cu 14 voturi pentru și o abținere — cea a reprezentantului Rusiei.

”Am insistat ca embargoul asupra armelor să fie cuprinzător; este cunoscut faptul că Yemenul este ‘inundat’ de arme. Rezoluția adoptată nu trebuie să fie folosită pentru escaladarea suplimentară a conflictului armat”, a spus ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.

Documentul cere milițiilor houthi să renunțe la luptă și să-și retragă forțele din zonele cucerite, inclusiv din capitala Sanaa. Membrii Consiliului de Securitate al ONU își exprimă îngrijorarea față de ”măsurile destabilizatoare” adoptate de fostul președinte Saleh, ”inclusiv susținerea acțiunilor rebelilor houthi”.