Consiliul Europei sare în apărarea ROMILOR şi cere României să CONDAMNE toate formele de RASISM

România subestimează amploarea expresiilor de rasism împotriva populaţiei rome care se manifestă până la cele mai înalte sfere ale statului, a declarat comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, într-un raport făcut public marţi, transmit Reuters şi Le Figaro, citate de Agerpres.

08 iul. 2014, 13:41
Consiliul Europei sare în apărarea ROMILOR şi cere României să CONDAMNE toate formele de RASISM

Consiliul Europei invită autorităţile române să condamne ferm toate formele de rasism. Însuşi preşedintele Traian Băsescu a ajuns în atenţia justiţiei în mai multe rânduri în ultimii ani în urma unor remarci denigratoare la adresa romilor. ‘Invit autorităţile să condamne cu fermitate şi fără echivoc toate formele de delict sau limbaj rasist, în timp ce Parlamentul şi partidele politice trebuie să adopte un cod de conduită care să prevadă sancţiuni împotriva intoleranţei şi discursului de ură’, a indicat Nils Muiznieks.

Citeşte şi Traian Băsescu PIERDE procesul cu CNCD. Şeful statului, acuzat de DISCRIMINARE şi obligat să plătească AMENDĂ

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei şi-a exprimat de asemenea preocuparea faţă de scăderea mijloacelor financiare acordate programelor de integrare pentru romii români, al căror număr este estimat între 1,8 şi 2,5 milioane, adică 8,6% şi 10% din populaţie şi care trăiesc în proporţie de 70% sub nivelul sărăciei. De asemenea, 36% dintre ei abandonează sistemul şcolar fără a obţine o calificare sau o diplomă.

‘În 2012 şi 2013, în afară de domeniul învăţământului, nu s-a desfăşurat nicio acţiune semnificativă pentru aplicarea strategiei de integrare a romilor’, şi-a exprimat regretul Nils Muiznieks, în opinia căruia această situaţie are la origine greutăţile bugetare pe care le cunoaşte România, dar şi dificultăţile pe care le întâmpină aceasta în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene disponibile.