Consiliul Naţional Catalan, ultimatum pentru Torra: Plan pentru republică până în decembrie sau demisia

Consiliul Naţional Catalan (Asamblea Nacional Catalana, ANC) a transmis un ultimatul Executivului lui Quim Torra prin care cere ca până pe 21 decembrie să facă un plan pentru declararea republicii, iar dacă nu reuşeşte acest lucru să demisioneze, informează El Periodico.

07 oct. 2018, 07:10
Consiliul Naţional Catalan, ultimatum pentru Torra: Plan pentru republică până în decembrie sau demisia

Preşedinta ANC, economista Elisenda Paluzie, care a preluat funcţia în martie 2018, cere membrilor Guvernului catalan să facă un pas deoparte dacă nu au curajul să ducă mai departe proiectul privind independenţa.

Documentul iniţial, scriu jurnaliştii spanioli, a fost modificat, fiind eliminat un paragraf în care era solicitată organizarea de alegeri în cazul în care Torra nu îşi face treaba.

ANC se alătură petiţiei unui sector care cere Guvernului să nu se supună Madridului sau să demisioneze. Secretariatul naţional al organizaţiei pro-suveranitate s-a întrunit sâmbătă pentru a discuta un document intern, la care a avut acces El Periodico, în care cere Guvernului „să stabilească o strategie unică şi directă pentru desemnarea republicii, înainte de 21 decembrie”. În caz contrar, „să facă un pas deoparte”.

Textul aprobat a fost temperat privind terminologia, dar nu şi fondul problemei.

Paluzie a cerut, după reuniune, formaţiunilor politice JxCat şi ERC să „garanteze acordul strategic şi să recupereze unitatea de acţiune parlamentară cu CUP”. În caz contrar, „dacă nu îndeplinesc prevederile mandatate”, vor face apel la mobilizări de stradă. „Dacă continuă diviziunea, nu vom fi alături de Guvern”, a anunţat ea şi a solicitat o alianţă între Parlament, Guvern şi societatea civilă.

Ultimatumul a fost aprobat de majoritatea membrilor, după ce Paluzie ar fi suspendat de două ori dezbaterile.