Consiliul Superior al Magistraturii, despre pensia maximă: ”Sistemul judiciar este de acord ca pensia să nu depăşească salariul în plată al unui magistrat în activitate”

Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat în privința pensiei maxime pe care o poate primi un magistrat. CSM susține că sistemul juridic din România este de acord ca pensia să nu depășească salariul în plată al unui magistrat în activitate.

21 iun. 2023, 19:41
Consiliul Superior al Magistraturii, despre pensia maximă: ”Sistemul judiciar este de acord ca pensia să nu depăşească salariul în plată al unui magistrat în activitate”

Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat, după ce au apărut mai multe informații conform cărora magistrații nu ar accepta ca pensia lor să fie la nivelul salariului, în urma reformării sistemului de pensii. Poziția CSM a fost una foarte clară, care să nu lase loc de speculații. Consiliul Superior al Magistraturii susține că sistemul judiciar este de acord ca nivelul maxim al pensiei să nu depăşească salariul în plată al unui magistrat în activitate.

„În contextul apariţiei în spaţiul public a mai multor articole de presă care prezintă în mod eronat poziţia sistemului judiciar cu privire la necesitatea reformării sistemului de pensii, se impun următoarele precizări: sistemul judiciar este de acord ca soluţia legislativă propusă să reglementeze un nivel maxim al pensiei, care să nu depăşească salariul în plată al unui magistrat în activitate”, a menționat CSM.

Citește și    Patru beizadele au fost trimise în judecată pentru trafic de droguri. Cei patru fac parte din ”lumea bună” a județului Cluj, fiind fii de medici sau polițiști

Mai mult, reacția CSM-ului a vizat și aspectele legate de vârsta de pensionare a magistraților.

„Suntem de acord cu stabilirea unei vârste de pensionare, dar precizăm că este necesară o perioadă de tranziţie pentru a asigura încrederea legitimă a profesioniştilor din sistemul judiciar, care şi-au început cariera în temeiul unui cadru juridic diferit. Prin urmare, este necesar ca dispoziţiile legale să reglementeze o metodă reală de etapizare a creşterii vârstei de pensionare, pe o perioadă de timp rezonabilă, astfel încât să nu se creeze situaţii discriminatorii între profesioniştii cu o vechime similară în sistemul judiciar, dar cu o vârstă biologică diferită”, a mai comunicat CSM

Citește și  Cristian Popescu Piedone a fost eliberat. ÎCCJ i-a admis recursul în casație în dosarul Colectiv. Decizia este definitivă

Reacțiile Consiliului Superior al Magistraturii vin ca urmarea a informațiilor lansate în spațiul public, în ultima perioadă, conform cărora magistrații s-ar opune atât ideii că pensia maximă nu poate depăși salariul în activitate, dar și cea referitoare la vârsta de pensionare a celor din sistemul juridic.

De asemenea, CSM a menționat și faptul că pensionarea anticipată este firesc să fie reglementată și pentru această categorie profesională, cu atât mai mult cu cât vârsta de pensionare va crește în acest sistem.

„Este echitabil ca o astfel de posibilitate să fie prevăzută şi pentru magistraţi, mai ales în condiţiile în care, potrivit proiectului de lege, limita de vârstă pentru pensionare urmează a fi majorată considerabil”, a precizat CSM.