Consolidarea relaţiilor militare dintre România şi Grecia, discutată de miniştrii Apărării din cele două state

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a discutat, luni, cu omologul său elen, Panos Kammenos, pe tema consolidării relaţiilor de cooperare în domeniul apărării dintre România şi Grecia, se arată într-un comunicat de presă transmis de MApN.

14 mai 2018, 19:35

Cei doi miniştri au trecut în revistă stadiul cooperării româno-elene în domeniul apărării, atât în plan bilateral şi regional, cât şi în cadrul NATO şi al Uniunii Europene.

„Cei doi oficiali şi-au exprimat interesul reciproc pentru consolidarea relaţiilor de cooperare în domeniul apărării, inclusiv în sfera dezvoltării capabilităţilor militare, atât prin valorificarea opţiunilor de colaborare româno-elene, cât şi în cadrul iniţiativelor multinaţionale dezvoltate sub egida NATO şi UE, fiind identificate domenii de interes care să stea la baza iniţierii unor proiecte comune pentru industriile de apărare ale celor două ţări”, se precizează în comunicatul MApN.

Mihai Fifor a reiterat invitaţia către forţele armate elene de a contribui la operaţionalizarea structurilor NATO găzduite pe teritoriul ţării noastre şi de a participa la exerciţiile multinaţionale planificate în anul 2018 de România.

„Grecia este un aliat important al României în regiune. Suntem parte a sud-estului Europei, la confluența segmentului sudic al flancului estic aliat cu segmentul estic al flancului de sud al NATO. Cred că noua rundă de discuţii cu omologul meu elen, domnul ministru Panos Kammenos, ne-a oferit prilejul de a discuta provocările cu care ne confruntăm, mai ales, cum putem aborda în comun cele mai adecvate soluții, şi în contextul Summit-ului NATO din iulie.
Am identificat poziţii comune legate de adaptarea pe termen lung a Alianţei, consolidarea unei posturi de descurajare şi apărare eficiente pentru contracararea ameninţărilor la adresa securităţii aliaţilor, indiferent de sursa de proveniență a acestora.
Am trecut în revistă modul de desfăşurare a exerciţiului „Sea Shield 18″, cel mai mare exercițiu aliat în regiunea Mării Negre din acest an, organizat de Forțele Navale Române, Grecia fiind una dintre ţările participante”, a scris Fifor pe Facebook. 

În context, ministrul Fifor a mulţumit omologului elen pentru participarea cu ofiţeri de stat major la „Sea Shield 18”, cel mai mare exerciţiu aliat în regiunea Mării Negre din acest an, organizat de Forţele Navale Române.

Agenda discuţiilor a inclus, de asemenea, subiecte referitoare la programele de modernizare şi înzestrare ale celor două forţe armate, precum şi la partajarea echitabilă a responsabilităţilor şi riscurilor între aliaţi. Totodată, a avut loc şi un schimb de opinii cu privire la situaţia de securitate din Balcanii de Vest, Regiunea Mării Negre şi Marea Mediterană.

Vizita ministrului Mihai Fifor în Grecia are loc luni şi marţi.