Constantin: Trebuie să găsim depozite pentru fructele pe care Moldova nu le mai poate exporta în Rusia

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri că România caută soluţii pentru valorificarea şi depozitarea a aproximativ 70.000 de tone de mere şi prune din Republica Moldova, pe care vecinii noştri nu le mai pot exporta pe piaţa din Federaţia Rusă, transmite Agerpres.

23 iul. 2014, 13:04
Constantin: Trebuie să găsim depozite pentru fructele pe care Moldova nu le mai poate exporta în Rusia

‘Este un efort conjugat pe care conducătorii statului român îl fac în permanenţă, dar şi comisarul european pentru Agricultură, pentru a veni în sprijinul fermierilor din Republica Moldova ca urmare a dificultăţilor pe care aceştia le au de a exporta pe piaţa pe care o aveau până acum, pe piaţa Federaţiei Ruse. Sunt facilităţi pe care piaţa unică le oferă, şi anume, intrarea în vigoare a unui contingent de produse care pot intra pe piaţa UE fără taxe vamale. Acel contingent se presupune că va intra pe piaţă la 1 octombrie, încă se discută la Bruxelles şi toate instituţiile statului român şi din alte state membre fac eforturi pentru a încerca să depozităm parte din fructele din Republica Moldova până la momentul în care va intra în vigoare contingentul respectiv, în special vorbim de mere şi de prune, acestea sunt zonele afectate acum în Republica Moldova’, a precizat Constantin după şedinţa de guvern.

Constantin a adăugat că în luna septembrie va apărea problema producţiei de struguri din Republica Moldova.

‘Ministerul Agriculturii se implică prin faptul că am luat legătura cu organizaţia interprofesională, cu toţi posibilii contractori, ca să spunem aşa, din România, să vedem măsura în care putem să creăm acele legături economice între agenţii economici din România şi agenţii economici din Republica Moldova, dar, în egală măsură, să identificăm spaţii de depozitare şi pe teritoriul României, astfel încât să putem să-i ajutăm pe vecinii noştri din Republica Moldova’, a subliniat ministrul Agriculturii.

Constantin a menţionat că a făcut o analiză, pe care nu o poate prezenta, fiind în fază incipientă, din care reiese că în Moldova în momentul de faţă este vorba de o producţie de aproximativ 70.000 de tone de fructe care trebuie valorificată într-un fel sau depozitată.

‘În România avem capacităţi mult mai mari, dacă ne referim la zona privată, dar chiar şi institutele de cercetare, staţiunile de cercetare au capacităţi estimate de mine astăzi în jur de 15.000 de tone. Aici va fi un efort nu numai al României, cred că va fi un efort conjugat al mai multor state membre, cu concursul larg al tuturor celor care conduc astăzi statul român’, a afirmat Constantin.