Consultații la medicul de familie cu taxă. Casele de Asigurări de Sănătate nu le-au virat banii din octombrie

Medicii de familie se pregătesc să taxeze consultațiile. Mulți nu-și mai permit să achite facturile la utilități, chiriile, consumabilele și nici salariile angajaților în condițiile în care Casele de Asigurări de Sănătate nu le-au virat banii din octombrie.

12 dec. 2023, 15:09
Consultații la medicul de familie cu taxă. Casele de Asigurări de Sănătate nu le-au virat banii din octombrie
Salariul ireal pe care îl câștigă un medic de familie în România, în 2023!

Medicina de familie se află la un pas de colaps național. Societatea Naţională de Medicină Familiei/Medicină Generală (SNMF) solicită Guvernului, Ministerului de Finanţe, CNAS să remedieze „urgent” problema restanţelor la plăţile către furnizorii din asistenţa medicală primară aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. În caz contrar, fiecare cabinet de medicină de familie va fi nevoit să solicite în instanţă plata creanţelor restante împreună cu dobânzi penalizatoare calculate conform prevederilor legale în vigoare.

Sumele restante datorate de către Casele de asigurări reprezintă venitul cabinetelor din care se achită salariile personalului – medici, asistente, îngrijitoare, contabilitate, personal de întreţinere, impozitele datorate statului, plata utilităţilor, chirii, redevenţe, rate către bănci, consumabile, materiale de curăţenie, se explică în comunicat.

Citește și: Alexandru Rafila, despre rezidenţiat 2023 şi noua tranşă de 1,2 milioane de doze de vaccin: Din cele aproape 700 de locuri la Medicină de familie au rămas libere vreo 40. Vaccinurile erau plătite din 2020

 

Medicii de familie se pregătesc să taxeze consultațiile. Casele de Asigurări de Sănătate nu le-au virat plățile pe octombrie

Medicii de familie nu mai pot, financiar vorbind, să-și țină cabinetele deschise deoarece Casele de Asigurări de Sănătate nu le-au virat plățile integrale pentru luna octombrie și nici pentru decembrie nu sunt șanse.

SNMF atrage atenţia că cele aproximativ 10.000 de cabinete medicale din asistenţa medicală primară se află pentru a patra lună consecutiv în cursul anului în situaţia în care primesc banii cu întârziere sau prin decontări parţiale, iar acest fapt determină dificultăţi în funcţionarea normală şi „incertitudini în ceea ce priveşte respectarea prevederilor contractuale”.

Reprezentanţii SNMF semnalează că, în cursul lunii noiembrie, au fost onorate facturile în procent de aproximativ 60%, fapt care a determinat dificultăţi la plata obligaţiilor cabinetelor medicale, a cheltuielilor cu utilităţile.

„Mai mult, ne aflăm în a doua săptămână din decembrie fără a încasa diferenţele şi în faţa unei lipse totale de transparenţă din partea Caselor de asigurări cu privire la perspectivele onorării obligaţiilor de plată. Cabinetele medicilor de familie au ajuns să funcţioneze având în faţă multiple incertitudini între care cea mai importantă este onorarea plăţilor viitoare în cursul lunii decembrie”, a transmis SNMF.

Citește și: Nu se mai acordă concedii medicale pentru COVID-19, ci va trece pe boală obişnuită. Concediul va fi plătit doar 75%

Iar victimele colaterale în acest război sunt, evident, pacienții. Unii medici se văd nevoiți să recurgă la măsuri drastice: ori vor pune lacătul pe ușă, ori vor taxa pacienții.

„Am primit săptămâna trecută doar 60% din venituri. Săptămâna viitoare ar trebui să primim banii pe luna noiembrie, ori noi nu am primit nici măcar pe luna octombrie. Avem de plătit salarii“, a explicat dr. Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Galați.

„Orice problemă medicală pentru care pacientul vine la cabinet presupune o consultație decontată de Casa de Asigurări“, explică medicul. Prin urmare, dacă fondurile au fost epuizate, medicii vor fi nevoiți să ofere astfel de servicii contra cost. „Nu mai avem niciun orizont de așteptare. Nu am primit niciun comunicat oficial din partea Casei Naționale de Sănătate. Prin urmare, nu putem garanta că vom onora toate consultațiile“, a explicat dr. Emiliana Costiug, citată de Adevărul.

Fiecare cabinet își va stabili propriile tarife. „Acestea pot ajunge și până la 100 de lei, în funcție de complexitatea afecțiunii de care suferă pacientul“, a declarat dr. Emiliana Costiug. În zona rurală însă, prețurile ar putea fi mai mici. „Nu este un preț standard, pe țară. Casa de Sănătate decontează undeva la aproximativ 50-55 de lei consultația. Atunci, începând de la acel preț, fiecare medic poate impune un tarif“, a explicat și dr. Mara. „Depinde și de zona în care se află cabinetul. Nu poți cere aceeași sumă care e percepută în centrul orașului dacă tu ai cabinetul într-un sat“. Pacienții vor primi factură și chitanță, iar pe baza acestora se pot duce la Casa de Asigurări de Sănătate să deconteze sumele.