Consulul general al României la Bologna, intervenții pentru dezvoltarea relațiilor economice și culturale pentru românii din Italia

În ultimele săptămâni, Laura Nicoleta Nasta, noul Consul General al României la Bologna - circumscripțiile consulare din Emilia-Romagna, Marche, Toscana, și Republica San Marino - a fost în centrul unei serii de întâlniri de înalt nivel, importante pentru comunitatea românească din Italia și pentru relațiile bilaterale dintre cele două țări. Accentul a fost pus pe dezvoltarea relațiilor economice și culturale în beneficiul comunității de români din aria de competență a Consulatului General al Romaniei din Bologna.

04 mart. 2024, 10:47
Consulul general al României la Bologna, intervenții pentru dezvoltarea relațiilor economice și culturale pentru românii din Italia

Una dintre primele sale vizite a fost la Primăria din Rimini, unde a discutat cu primarul Jamil Sadegholvaad. În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre integrarea exemplară a comunității românești în regiune, peste 3000 de români fiind rezidenți în Rimini. Conversația a trecut apoi la modalități de îmbunătățire și extindere a acestei integrări, prin inițiative și programe care să faciliteze accesul la servicii educaționale, culturale și sociale pentru comunitatea română.

Au urmat întâlniri cu Președintele Consiliului Regional, Antonio Mazzeo, la Palatul Pegaso. Accentul a fost pus pe dezvoltarea economică și turism, subliniind potențialul de creștere a legăturilor directe între Italia și România, în contextul unei comunități românești considerabile în Toscana, numărând aproximativ 73.000 de persoane.

Sprijin pentru antreprenorii români din Italia

În provincia Ravenna, reprezentanta României s-a întâlnit cu Prefectul Castrese De Rosa pentru a discuta despre integrarea comunității românești, care numără peste 12.000 de persoane, în contextul următoarelor alegeri. Pe lângă aspectele culturale și sociale, au fost abordate și subiecte economice. Comunitatea românească demonstrează un spirit antreprenorial puternic în regiune, cu 421 de întreprinderi individuale înregistrate, predominant în sectorul construcțiilor.

Întâlnirile consulului Laura Nicoleta Nasta subliniază angajamentul Consulatului României de a sprijini comunitatea românească în Italia, dar și de a promova relațiile bilaterale puternice și dialogul intercultural. Prin activitatea sa, consulul României la Bologna își propune să exploreze noi oportunități de colaborare între România și Italia, accentuând importanța unui dialog continuu și al parteneriatelor strânse între cele două țări europene.