Consumul de pește îți prelungește viața. Iată care sunt cele mai recomandate sortimente de pește

Consumul de pește nu numai că e extrem de benefic pentru sănătate, dar îți prelungește și viața.

14 feb. 2022, 20:40
Consumul de pește îți prelungește viața. Iată care sunt cele mai recomandate sortimente de pește

Conform specialiștilor, dacă mănânci pește des poți trăi mai mult cu doi ani. De aceea locuitorii țărilor mediteraneene, de exemplu, sunt printre cei mai longevivi oameni de pe planetă.

Ceea ce e foarte important e ca peștele pe care îl consumți să fie un sortiment cât mai sănătos, să fie gătitla grătar, cuptor sau la abur, nu prăjit în unlei. Peștele e bogat în proteine de calitate, conține vitamine și acizi grași Omega 3, care sunt esențiali pentru menținerea sănătății creierului.

Ce alte beneficii are consumul de pește

E recomandat să mâncăm 1-2 porții de pește pe săptămână pentru a ne putea bucura pe deplin de beneficiile pe care le oferă. Puteți consuma, de asemenea, și conserve de pește, ton sau alte preparate pe bază de pește.

Cele mai sănătoase sortimente de pește sunt somonul, macroul, păstrăvul, sardinele, scrumbia de Dunăre. Ar trebui ca pe acestea să le includeți mai des în regimul alimentar.

Experții în sănătate au spus de nenumărate ori că un consum frecvent de pește e asociat cu un risc mai scăzut de apariția a bolii Alzheimer sau Parkinson.

Acizii grași Omega 3 sunt responsabili de reducera riscului de AVC și alte boli de inimă. Un studiu a arătat faptul că dacă consumi pește nu mai ești atât de predispus acestor boli crunte. Accidentul vascular cerebral şi infarctul sunt două dintre cele mai frecvent cauze ale decesului prematur la nivel mondial.

Substanţele nutritive din peşte sunt esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, încă din stadiu embrionar. Din acest motiv, gravidele şi femeile care alăptează sunt sfătuite să consume săptămânal 1-2 porţii de peşte.

Trebuie evitate însă sortimentele de peşte cu conţinut ridicat de mercur, precum şi fructele de mare sau peştele crud, care pot conţine bacterii periculoase, deoarece fătul poate avea de suferit la nivel cerebral.

Peste 40% din populaţia lumii suferă de carenţă de vitamina D, iar o posibilă explicaţie poate fi şi consumul redus de peşte. Somonul şi heringul sunt sortimentele de peşte cu cel mai ridicat procent de vitamina D, o substanţă nutritivă esenţială pentru oase puternice şi sănătoase, arată un studiu publicat în Jurnalul Nutrition.

Un studiu realizat pe 95 de persoane a arătat însă că 3 porţii de somon consumate săptămânal ar putea contribui la ameliorarea tulburărilor de somn, datorită nivelului crescut de vitamina D conţinut de acest tip de peşte.