Contabilii ies în stradă din cauza e-factura și e-TVA. Cer un nou calendar de implementare a modificărilor fiscale. UPDATE: Reacţia ministrul Boloş după negocieri

Măsurile e-factura și e-TVA scot antreprenorii în stradă. Patronatul Antreprenorilor Contabili din România protestează astăzi, 8 iulie, în Piața Victoriei din București.
Alina Costache
08 iul. 2024, 11:43
Contabilii ies în stradă din cauza e-factura și e-TVA. Cer un nou calendar de implementare a modificărilor fiscale. UPDATE: Reacţia ministrul Boloş după negocieri

UPDATE: O delegaţie a Ministerului Finanţelor, condusă de ministrul Marcel Boloş, a avut discuţii, luni, cu reprezentanţi ai contabililor şi economiştilor, pe tema nemulţumirilor generate de recentele schimbări legislative în domeniul fiscal, cea mai importantă concluzie fiind aceea că se va asigura un dialog permanent, care în final să genereze decizii echitabile şi corecte de ambele părţi.

Potrivit unui comunicat al MF, în cadrul întâlnirii, au fost abordate principalele preocupări ale profesioniştilor contabili, care au prezentat îngrijorări cu privire la impactul reglementărilor aduse prin OUG 69/2024 şi OUG 70/2024 asupra activităţii lor şi asupra mediului de afaceri în general.

„A fost o discuţie foarte bună, pentru care le mulţumesc celor prezenţi. Pentru că au venit cu o atitudine constructivă, deschişi să găsim rezolvări eficiente şi punctuale la îngrijorările şi nemulţumirile lor. Au recunoscut şi dumnealor nevoia imperioasă de a introduce instrumente moderne digitale pentru colectarea TVA, care să aibă impact pozitiv asupra deficitului bugetar excesiv al României. Cea mai importantă concluzie cu care am plecat este că vom asigura un dialog permanent, care în final să genereze decizii echitabile şi corecte de ambele părţi. Pe noi să ne ajute să combatem evaziunea şi să reducem gap-ul de TVA, aşa cum ne-am asumat în faţa Comisiei Europene şi a OECD, iar pentru ei să însemne măsuri care să aducă claritate şi să nu îi supună la eforturi suplimentare în activitatea pe care o desfăşoară”, a transmis ministrul Marcel Boloş, citat în comunicat.

În cadrul întâlnirii, ministrul Finanţelor a subliniat disponibilitatea la un dialog deschis şi discuţii constructive pentru a identifica soluţii care să vină în sprijinul tuturor părţilor implicate. În acest sens, au fost stabilite de comun acord mai multe puncte.

Referitor la implementarea e-TVA, reprezentanţii contabililor au subliniat că sunt deschişi în ceea ce priveşte măsura, dacă îşi va dovedi eficienţa. Ministrul Marcel Boloş i-a invitat să fie parte din comitetul e-TVA, în cadrul căruia se va analiza acurateţea datelor generate de acest instrument, urmând ca o decizie privind posibilitatea prorogării sistemului să fie luată în baza rezultatelor preliminare.

În ceea ce priveşte implementarea e-Factura în regim B2C şi protecţia datelor cu caracter personal, MF a dat asigurări că implementarea sistemului se va realiza în conformitate cu cele mai bune practici de securitate a datelor şi că nu se va solicita CNP-ul persoanelor fizice pentru care se emite factura. Echipa MF a explicat că lucrează la un sistem prin care datele cu caracter personal regăsite pe factura electronică să fie convertite într-o formă de identificare fiscală care să nu permită corelarea directă cu identitatea persoanei pentru care s-a emis factura. De asemenea, echipa MF a prezentat deschidere faţă de realizarea unui studiu privind impactul implementării acestei măsuri asupra comportamentului consumatorilor.

La ideea revenirii la Legea prevenţiei, ministrul Finanţelor a subliniat că nu exclude această posibilitate şi a solicitat din partea reprezentanţilor contabililor o propunere concretă în acest sens, iar în privinţa simplificării procesului de declarare prin eliminarea unor declaraţii acolo unde există deja informaţii echipa MF a subliniat că vor fi paşi făcuţi în acest sens, unul fiind modificarea/eliminarea D394.

Cât priveşte nevoia de predictibilitate în sistemul fiscal, şeful de la Finanţe a propus organizarea unui comitet de fiscalitate, cu accent asupra normelor şi procedurilor fiscale, la care să fie invitaţi delegaţi ai organizaţiilor profesionale /patronatelor/sindicatelor reprezentative, care să aibă întâlniri trimestriale în care să fie discutate orice eventuale modificări de această natură care se au în vedere.

În plus, s-a decis să se analizeze posibilitatea compensării concediilor medicale cu contribuţiile sociale, fiind însă necesară o discuţie la nivelul Guvernului României, să se facă o analiză a posibilităţii de a acorda credit fiscal pentru achiziţia caselor de marcat care pot tipări bonuri QR şi vor urma noi discuţii în care să fie analizate punctual situaţiile întâmpinate de contribuabili în completarea declaraţiilor e-Transport.

„Ministerul Finanţelor îşi reafirmă angajamentul de a menţine un dialog constant cu toţi partenerii sociali şi de a lua măsurile necesare pentru a asigura un cadru fiscal favorabil dezvoltării economice sustenabile”, se mai spune în comunicat.

Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) a protestat luni în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a atrage atenţia asupra climatului economic marcat de „haos legislativ şi incertitudine fiscală”, solicitând totodată schimbări fundamentale în politica fiscală a ţării.

Protestul „Fără haos în legislaţia fiscală” din Piaţa Victoriei a început la ora 9:00, după care s-a mers în marş spre sediul Ministerului Finanţelor din Piaţa Constituţiei. Potrivit PACR, astfel de acţiuni au avut loc şi în alte oraşe din ţară precum Timişoara, Oradea, Iaşi şi Bistriţa.

Contabilii, economiștii și antreprenorii organizează luni, 8 iulie, la București, un protest pentru a atrage atenția asupra a ceea ce ei numesc ”teroare fiscală” şi măsuri adoptate fără consultare publică, cu impact major asupra întregii societăţi. Manifestarea, numită ”Fără haos în legislaţia fiscală”, are loc în intervalul 08:30 – 13:00. După adunarea din Piața Victoriei, oamenii se vor îndrepta în marș către sediul Ministerului Finanțelor din Piața Constituției.

Contabilii și economiștii ies în stradă. Ce presupune protestul  „Fără haos în legislaţia fiscală”

Conform Patronatului Antrepreorilor Contabili din România, la protest s-ar aduna în jur de 3.000 de oameni, contabili și economiști. Mai mult, astfel de acțiuni vor avea loc și în alte orașe din România precum Timișoara, Oradea, Iași și Bistrița. Anunțul protestului a fost făcut încă de duminică, 7 iulie.

Protestul este susținut și de Asociația Națională a Agențiilr de Turism și Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România, Patronatul Medicilor de Familie și Organizația Fermierilor Antreprenor UGIR.

În jurul orei 11:00, delegația contabililor a avut discuții la Guvern, iar în aceste momente se îndreaptă spre Ministerul Finanțelor. Valentina Saygo, expert contabil și consultant fiscal, spune ca guvernantii au inteles gravitatea situației. „Evaziunea nu e in e-Tva. E acolo unde nu sunt documente. Vom veni catre comisia de debirocratizare (cu o serie de masuri -n.red) . Mergem la MF pentru discutii aplicate. Vrem sa fim întrebați cand se fac acte normative. Nici noi nici antreprenorii nu mai intelegem nimic”, a afirmat Saygo, potrivit HotNews.

Protestatarii au început să se adune în Piața Victoriei încă de la ora 8:30, iar până la ora 9:00 erau deja 1.000 de persoane. În jurul orei 9:00, aceștia au fost primiți la Guvern, iar apoi au pornit în marș spre Ministerul Finanțelor, unde urmează să fie invitați la discuții de ministrul Finanțelor și de șefa ANAF.

Citește și: Camera de detenţie scoate elevii la proteste: „Şcoli, nu închisori”

”Într-o ţară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susţinut şi încurajat, suntem martorii unei realităţi alarmante: lipsa de transparenţă şi comunicarea deficitară a instituţiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiş, noaptea, fără consultare şi fără a ţine cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor şi a afacerilor. Acesta este contextul în care ne aflăm astăzi, un context în care haosul legislativ şi teroarea fiscală devin norma”, au transmis reprezentanţii Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR).

Citește și: Val de proteste la Paris, după succesul înregistrat la alegerile europene de extrema dreapta. „Noi vrem unitatea stângii!”

Spynews
Artistul din top 10 YouTube România care renunță la muzică în plină glorie. Ce motive are să nu mai pună mâna pe microfon
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Ingredientul ieftin pe care e bine să-l pui în cafea. Îi dă un gust deosebit și e bun pentru sănătate. Costă doar 3.75 de lei
Capital.ro
Interzis pentru șoferii cu diesel. Trebuie să lase mașina la intrarea în oraș. Legea e lege
Playtech.ro
Fiica lui Cristi Boureanu, apariție de INFARCT! Ioana e piesă la 23 de ani
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
Turiștii, terorizați de marea de alge de pe litoral. „Acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge” VIDEO
Spynews
Ema Oprișan de la Insula Iubirii închide gurile celor care îl critică pe soțul ei, Răzvan Kovacs! Ce relație are bărbatul cu fiul ei: „Îl iubește necondiționat”
Spynews
Cine sunt câștigătorii de la Mireasa, sezonul 9. Au primit marele premiu în valoare de 40.000 de euro
Evz.ro
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani, într-un costum de baie alb și transparent!
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Donald Trump a fost împuşcat! Tentativă de asasinat! Ce s-a întâmplat cu atacatorul
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
De la 1 ianuarie 2026 intră în vigoare Ro-Proprietatea: Ministrul Finanțelor ”Prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților.”
Capital.ro
Adio, doamnă! Un doctor genial s-a stins din viață. Milioane de oameni o știu de la TV
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face femeia care i-a băgat în depresie pe Marius Niculae și Adrian Mititelu jr.
stirilekanald.ro
A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a fost prins în timp ce se săruta cu o minoră, chiar de fostul iubit al acesteia
substantial.ro
Mahmoud Abbas consideră Israelul și SUA responsabile pentru atacurile din Gaza, criticând în același timp Hamas
MediaFlux
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei