Contestaţia lui Clotilde Armand privind alegerea primarilor într-un tur va ajunge la Curtea Constituţională

Judecătoria Sectorului 1 a dispus trimiterea către Curtea Constituțională a excepției de neconstituționalitate invocată de Clotilde Armand, care a candidat din partea USB pentru Primăria Sectorului 1.

15 iun. 2016, 05:41
Contestaţia lui Clotilde Armand privind alegerea primarilor într-un tur va ajunge la Curtea Constituţională

Clotilde Armand, care s-a clasat pe locul doi în alegeri, depusese o contestație la Biroul Electoral al Sectorului 1, invocând faptul că un primar ales de 10% din electorat nu poate fi reprezentativ, scrie Agerpres.

„Am fost citată, de Judecătoria Sectorului 1, astăzi (marți, n.r.) la ora 16.00. S-a judecat problema cu excepția de neconstituționalitate invocată de mine în contestația depusă la Biroul Electoral de Sector și sunt foarte fericită să vă anunț că judecătorul a dispus trimiterea către Curtea Constituțională a excepției invocate de noi. Adică, ne vom regăsi în fața CCR pentru a explica faptul că legea, așa cum este, nu permite o reprezentativitate bună în alegeri”, a precizat Armand, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Ea a atras atenția că este pentru a doua oară când această problemă se găsește în fața CCR. Prima dată, când argumentația a fost susținută de jurnalistul Liviu Avram, cererea a fost respinsă deoarece el nu avea calitatea de candidat clasat pe locul doi. Pe de altă parte, reprezentanta USB a atras atenția asupra faptului că în cazul în care CCR îi va da dreptate, efectele deciziei vor acționa doar pentru viitor.

„Această excepție nu este retroactivă, va fi pentru viitor, dar cum am spus deja, noi nu ne aflăm într-un timp politic. Ceea ce facem este pentru viitor. Noi vrem ca alegerile să fie reprezentative. Nu vrem ca anumite partide să folosească aceste alegeri odată așa, odată așa… numai cum le convine. Vreau să faceți comparație cu ce a decis acum Senatul, care a adoptat tacit, adică fără dezbatere, o schimbare a legii alegerilor locale. Vă amintiți că a fost o dezbatere imensă înainte de alegeri, dar după alegeri nu le mai pasă deloc”, a spus Clotilde Armand.

Pe de altă parte, a menționat că tot în cursul acestei săptămâni se va judeca și contestația depusă de USB legat de cererea de renumărare a voturilor.

USB a cerut renumărarea buletinelor de vot din 18 secții din sectorul 1, apreciind că în acestea ”s-a înregistrat o corelație negativă puternic semnificativă” între procentajul voturilor nule și cele pentru candidata USB la Primărie, Clotilde Armand. Cererea a fost respinsă, pe 7 iunie, de Biroul Electoral de Circumscripție, care a motivat că USB i-au fost asigurate toate condițiile legale de reprezentare în cadrul procesului electoral și că lipsa de diligență a delegaților USB nu poate fi imputată Biroului Circumscripției Electorale Nr. 1 — Sectorul 1.

Liderul USB, Nicușor Dan, a anunțat ulterior că formațiunea va face o cerere de intervenție principală în cadrul procesului prin care Judecătoria sectorului 1 urmează să valideze rezultatele alegerilor locale și va solicita renumărarea voturilor în cele 17 secții.

Pe 9 iunie, Clotilde Armand a depus o nouă contestație la Biroul Electoral al sectorului 1, invocând faptul că un primar ales de către 10% din electorat nu poate fi reprezentativ.

„De la început USB s-a pronunțat împotriva legii alegerilor locale într-un singur tur”, a scris reprezentanta USB, pe Facebook, la momentul respectiv.