Contracte pe prietenie în lupta cu pandemia, în Marea Britanie. Politicienii le-au facilitat priotejaţilor înţelegeri cu statul în valoare de 11 miliarde de lire

Mai multe companii britanice, recomandate de oficiali și politicieni, au obținut mult mai ușor decât restul contracte de miliarde de lire sterline pentru furnizarea de echipamente medicale încă de la începutul pandemiei, din lunile martie și aprilie.

18 dec. 2020, 08:34
Contracte pe prietenie în lupta cu pandemia, în Marea Britanie. Politicienii le-au facilitat priotejaţilor înţelegeri cu statul în valoare de 11 miliarde de lire

Guvernul britanic a semnat cu diferite companii aproximativ 1.200 de contracte, pentru a cumpăra echipament de protecție, ventilatoare, teste COVID și alte echipamente necesare în lupta cu pandemia, contracte a căror valoare totală se ridică la 22 de miliarde de dolari.

Dintre acestea, în jur de 11 miliarde de dolari au ajuns la companii conduse de prieteni și asociați ai politicienilor din Partidul Conservator sau la firme fără experiență anterioară în domeniu sau cu un trecut controversat, potrivit New York Times.

Spre exemplu, Randox Laboratories a primit contracte de 646 de milioane de dolari pentru procurarea de teste, și care are un consultant plătit în persoana lui Owen Paterson, politician din Partidul Conservator și membru al guvernului. Alte contracte, în valoare de 6 miliarde de dolari, au ajuns la companii fără experiență în furnizarea de echipament medical de protecție. Chiar și reatori de modă, bijutieri și firme care aveau experiență în deratizare au câștigat astfel de contracte, mai arată analiza jurnaliştilor americani.

Firma PestFix, specializată în furnizarea de echipamente pentru deratizare, a câștigat contracte în valoare de 470 de milioane de dolari, pentru furnizarea de echipament de protecție, dar a furnizat 600.000 de măști de protecție care nu au putut fi folosite. În același timp, contracte în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari au fost acordate unor companii cu tot felul de probleme în activitatea trecută: evaziune fiscală, corupție sau abuzuri asupra drepturilor omului. Compania Serco, spre exemplu, care a primit contracte în valoare de 285 de milioane de dolari, a admis în 2013 că a înșelat guvernul și a plătit o amendă de 30 de milioane de dolari.

Citeşte şi Marea Britanie a vaccinat 140.000 de oameni într-o săptămână! Indonezia îi vaccinează mai întai pe tineri, nu pe bătrânii din grupa de risc! De ce?

Sistemul de achiziții a fost pus la punct rapid, în timpul unei întâlniri din luna martie, iar coordonator a fost numit Lordul Paul Deighton, fost bancher de investiții și piesă importantă a conservatorilor, scrie New York Times, preluat de Libertatea. Contractele care au fost făcute publice sunt doar o parte a totalului. Invocând urgența pandemiei, guvernul a renunțat la regulile transparenței și a oferit contracte în valoare de miliarde de euro, fără să mai urmeze standardele competiției. În acest moment, scrie cotidianul britanic, jumătate din toate contractele acordate în primele șapte luni rămân ascunse de public, potrivit Oficiului Național de Audit, o agenție care monitorizează aceste achiziții.

Tot Oficiul Național de Audit explică și cum a decurs favoritismul în acordarea contractelor. Astfel, la începutul lunii aprilie, ministrul sănătății Matt Hancock a autorizat în secret o ”rută VIP” pentru companiile favorizate, care s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât cea străbătută de firmele obișnuite. Peste 15.000 de firme au contactat guvernul pentru a oferi echipament de protecție.

Rezultatul este că una din 10 companii recomandate de politicieni sau oficiali au obținut contracte. De partea cealaltă, doar una din 100 de firmele care au aplicat pe site-ul guvernului au avut șansa de a primi contracte. Auditorii au mai aflat că guvernul nu a derulat o analiză sistematică a companiilor, inclusiv una pentru determinarea conflictelor de interese, până când nu a cheltuit în jur de două miliarde de dolari.

Una dintre firmele care a trecut prin ruta VIP, spre exemplu, este Ayanda Capital, unde lucra un anume Andrew Mills, care lucrează totodată într-o instituție a guvernului, Board-ul pentru Comerț. Este neclar dacă Mills a jucat vreun rol în atribuirea contractului de 340 de milioane de dolari, pentru furnizarea de echipament personal de protecție. Cert este însă că firma a furnizat 50 de milioane de măști în valoare de peste 200 de milioane de dolari care nu au putut fi folosite pentru scopul original, deoarece nu corespundeau noilor standarde ale guvernului.

Toate companiile menționate în articol neagă orice ilegalitate. În plus, nu există o dovadă că oficialii guvernamentali au săvârșit vreo infracțiune, mai scrie New York Times. Guvernul spune că doar o mică parte dintre echipamentele cumpărate, adică 0,5%, s-au dovedit a fi nepotrivite.