Contradicţii asupra celei de-a treia doze de vaccin Pfizer. Experţii nu reuşesc să cadă de acord asupra necesităţii acesteia

Reprezentanţii Pfizer sunt de părere că cei vaccinaţi cu acest ser vor avea nevoie şi de o a treia doză încă din această toamnă. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor îi contrazice însă.

05 iul. 2021, 09:15
Contradicţii asupra celei de-a treia doze de vaccin Pfizer. Experţii nu reuşesc să cadă de acord asupra necesităţii acesteia

CEO-ul Pfizer Albert Bourla a declarat că este posibil ca unii dintre cei care au fost vaccinați devreme să aibă nevoie de o doză suplimentară încă din septembrie sau la aproximativ 8-12 luni după prima doză. Toruşi, acesta a precizat că aceste predicții sunt preliminare.

Pfizer dezvoltă, în acest moment, două strategii diferite de rapel. Acestea sunt a treia doză de 30 mg din vaccinul său actual și o doză actualizată care vizează mutaţia Beta a coronavirusului, cea apărută în Africa de Sud. Compania așteaptă primele date despre imunogenitate pentru ambele studii încă din iulie.

Citeste si Pfizer, anunţ important pentru românii care au făcut două doze

Reprezentanţii Pfizer spun că vor fi necesare rapeluri „pe măsură ce concentrația în sânge a anticorpilor scade, pentru a se asigura că populația sa nu poate purta virusul și astfel epidemia se poate stinge mai repede”. Comitetul consultativ al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor nu recomandă, însă, această practică de imunizare. Un rapel ar putea fi necesar odată ce va fi demonstrată o scădere a eficacității, nu doar un răspuns în scădere al anticorpilor, au precizat experții CDC. De asemenea, pot fi necesare rapeluri dacă există o variantă asupra căreia să nu aibă efect vaccinul.

Contradicţii asupra celei de-a treia doze. Spre deosebire de compania Pfizer, CDC crede că a treia doză nu este necesară

În prezent, nu există dovezi care să sugereze că este nevoie de un rapel, au spus experții. Acest lucru nu înseamnă, însă, că o a treia doză nu va fi niciodată necesară. Rapelurile ar putea fi adecvate pentru unele populații. Experţii din sănătate publică vor continua să monitorizeze situația.

Citeste si Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson ar putea fi nevoite să facă rapel cu Pfizer sau Moderna. Care este explicaţia experţilor

Deocamdată, se pare că, dacă se acceptă concluzia ACIP, intensificarea frecventă ar fi recomandată numai pentru grupurile cu risc special (vârstnici, imun-suprimate) sau dacă aflăm că boala simptomatică urmează rapid scăderii anticorpilor, ceea ce este mai puțin probabil” au precizat analiștii de la Bernstein într-un raport, scrie Fierce Pharma.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a declarat, pentru Fierce Pharma, că experţii consideră că va fi nevoie de o a treia doză de vaccin atât timp cât circulației SARS-CoV-2 nu va fi redusă.

Opinia actuală a companiei este că până când vom vedea o reducere a circulației SARS-CoV-2 și a bolii COVID-19, credem că este posibil să fie necesară o a treia doză, un întăritor al vaccinului nostru, pentru a oferi protecție împotriva COVID-19‟, spune reprezentantul Pfizer.