Contraofensiva Ucrainei: Noi atacuri pe teritoriul Rusiei. Ce spune Penagonul despre ofensiva rusă din Donbas

Două explozii puternice au fost auzite în oraşul rus Belgorod, situat în apropierea graniţei cu Ucraina, transmite Reuters, citând doi martori, scrie Agerpres. 

29 apr. 2022, 21:08
Contraofensiva Ucrainei: Noi atacuri pe teritoriul Rusiei. Ce spune Penagonul despre ofensiva rusă din Donbas

Contraofensiva Ucrainei. Exploziile au fost semnalate în partea de sud a oraşului. Deocamdată nu este clar ce le-a provocat şi dacă există victime sau pagube materiale.

Rusia a acuzat în ultimele zile o serie de atacuri efectuate de forţele ucrainene pe teritoriul său la Belgorod şi în alte zone de la graniţă. Atacurile au ţintit depozite ruseşti de muniţii şi combustibili, în timp ce peste graniţă trupele ruse desfăşoară a doua fază a invaziei care acum se concentrează pe estul Ucrainei.

Armata lui Putin, măcinată de lupte interne. Schimb de focuri între cecenii lui Kadîrov şi soldaţii buriaţi
Guvernul de la Kiev nu recunoaşte că armata sa a executat pe teritoriul rus aceste atacuri, dar un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski le-a descris drept ″karma″⁣ sau răzbunare.

În acest timp, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a acuzat statele occidentale că ″instigă deschis Kievul să atace Rusia, inclusiv folosind armele primite din ţările NATO″⁣. ″⁣Nu v-aş recomanda să ne testaţi şi mai mult răbdarea″⁣, a completat ea, adresându-se statelor la care a făcut referire.

Ofensiva rusă în Donbas, care progresează „lent şi inegal” din cauza rezistenţei opuse de armata ucraineană, a întârziat faţă de calendarul prevăzut, a declarat vineri un înalt responsabil al Pentagonului, relatează AFP.

„Credem că au întârziat faţă de ceea ce sperau să realizeze în Donbas”, a declarat presei acest înalt responsabil sub acoperirea anonimatului.

România se pregăteşte de război. Iohannis a informat Parlamentul despre trupele NATO, avioanele F35 şi navele de luptă de pe teritoriul ţării noastre
„Au întârziat cel puţin cu câteva zile”, a precizat el. „Ei sunt departe de a face joncţiunea” între trupele intrate în regiunea Harkov (est), la nord de Donbas, şi cele venite din sudul ţării, unul dintre obiectivele armatei ruse pentru a ataca din două părţi forţele ucrainene desfăşurate pe linia frontului în jurul zonelor separatiste Doneţk şi Lugansk.

„Nu avansează foarte repede”, a subliniat el. „Câţiva kilometri pe zi, este maximul pe care îl pot face pentru că sunt respinşi” de armata ucraineană.

Chiar dacă luptele au început, „credem că ei continuă să creeze condiţiile unei ofensive susţinute, mai ample şi mai lungi”, a adăugat înaltul responsabil din cadrul Pentagonului.

El a explicat că forţele ruse „nu vor să facă aceleaşi greşeli ca la Kiev”, unde coloanele de tancuri au fost imobilizate de forţele ucrainene înarmate cu lansatoare de rachete portabile iar susţinerea logistică a fost ţinută la distanţă.

„Tirurile de artilerie şi loviturile aeriene pe care le lansează asupra forţelor ucrainene nu au efectul dorit, pentru că ucrainenii continuă să reziste. De aceea credem că progresele lor au fost lente şi inegale în ultimele 24 de ore”, a mai spus responsabilul american