Contribuabilii braşoveni mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru depunerea declaraţiilor 200 şi 201

Contribuabilii brașoveni mai au la dispoziție doar câteva zile pentru depunerea declarațiilor 200 și 201. Practic, ei pot depune formularele până în 25 mai 2017, potrivit calendarului publicat de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Brașov.

22 mai 2017, 10:08
Contribuabilii braşoveni mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru depunerea declaraţiilor 200 şi 201

Formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România” trebuie depus de persoanele fizice care au realizat în anul 2016 individual sau într-o formă de asociere venituri determinate în sistem real din: activităţi independente (activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală); închirieri, inclusiv în scop turistic; activităţi agricole; venituri din transferuri de titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise; operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen pe bază de contract şi orice alte operaţiuni de acest gen, dar și venituri din jocuri de noroc.

Declarația poate fi depusă online prin intermediul Spaţiului Privat Virtual, prin internet, la ghişeu și prin poştă. „În cazul depunerii la ghişeu sau prin poştă, formularul se descarcă de pe site-ul mfinante.ro/ANAF/Asistenţă contribuabili/Toate formularele cu explicaţii, iar înscrierea datelor prevăzute de formular se face cu majuscule, citeţ şi corect, în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil”, precizează DGRFP Brașov.

Citeşte şi Ajutoarele de înmormântare ar putea fi impozitate. Ce alte taxe propune noul Cod Fiscal

Depunerea declarației 200 prin internet, pe portalul www.e-guvernare.ro, necesită semnătură electronică, utilizând softul publicat pe portalul ANAF la secţiunea „Declaraţii electronice/Persoane fizice/ Descărcare declarații”.

Pe de altă parte, formularul 201 „Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate” trebuie depus de persoanele fizice rezidente care au realizat în anul 2016 venituri din străinătate impozabile în România: profesii libere, activităţi comerciale, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, dividende, dobânzi, premii şi jocuri de noroc, transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operaţiuni similare, alte venituri din investiţii, venituri din pensii, venituri din jocuri de noroc, precum şi alte venituri impozabile potrivit titlului IV din Codul Fiscal.

Nedepunerea declarațiilor la termen constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 la 500 de lei.