TAXE ŞI IMPOZITE: Contribuabilii care achită online nu vor mai plăti comision

TAXE ŞI IMPOZITE: Comisionul pentru plata online a taxelor şi impozitelor va fi suportat de instituţia publică beneficiară a plăţii, şi nu de contribuabil, aşa cum prevedeau până acum normele în materie, se aratăîntr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Conform documentului, această măsură este de natură a încuraja plăţile electronice şi de a pune în acord legislaţia autohtonă cu cea europeană.

16 ian. 2014, 13:29
TAXE ŞI IMPOZITE: Contribuabilii care achită online nu vor mai plăti comision

TAXE ŞI IMPOZITE: Hotărârea de Guvern care elimină posibilitatea instituţiilor publice de a percepe un preţ suplimentar de la contribuabilul care îşi plăteşte taxele şi impozitele cu cardul, a intrat în vigoare.

Documentul modifică dispoziţiile privind Sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor (SNEP), stabilind că acei contribuabili care îşi plătesc taxele şi impozitele online nu vor mai plăti comision pentru aceste operaţiuni. În schimb, plătitorul va suporta comisionul prevăzut de contractul său individual cu banca pentru operaţiunile pe care le efectuează.

Mai precis, potrivit noilor reguli întroduse la 24 decembrie 2013, comisionul aferent plăţii cu cardul este suportat de către:

-plătitor, pentru comisioanele aferente serviciilor de plată percepute de către furnizorul său de servicii de plată.

-beneficiarul plăţii, pentru comisioanele aferente serviciilor de plată percepute de către furnizorul său de servicii selectat.

Aceasta în condiţiile în care, înainte de aceste modificări, reglementările stabileau că „comisionul perceput de furnizorul de servicii aferent efectuarii plăţii electronice, poate fi suportat de către contribuabil, de către instituţia publică sau în orice altă variantă aleasă de către instituţia publică la momentul înregistrării în SNEP„.