Contribuţia la pensii în 2018: Cine datorează CAS, cine o plăteşte şi când

Prima zi a anului 2018 a adus o reorganizare a contribuțiilor sociale obligatorii pe care angajatorii trebuie să le achite pentru propriii salariați. În acest context, redacția noastră vă prezintă succint, pentru fiecare contribuție în parte, exact cine le datorează, cine le plătește efectiv, la ce termene și în ce condiții. Contribuția la pensii (sau CAS, pe scurt) este prima despre care scriem, urmând să prezentăm ulterior contribuția la sănătate și contribuția asiguratorie pentru muncă.

17 ian. 2018, 14:19
Contribuţia la pensii în 2018: Cine datorează CAS, cine o plăteşte şi când

Contribuția la pensii este una dintre cele trei contribuții sociale rămase în legislație începând cu data de 1 ianuarie 2018. Aceasta este datorată, în principal, pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor, așa cum reiese din prevederile Codului fiscal.

Cotele de CAS valabile în anul 2018 sunt următoarele:

  • 25% – cotă datorată exclusiv de salariat;
  • 4% – cotă suplimentară datorată exclusiv de angajator, dacă este vorba de condiții deosebite de muncă;
  • 8% – cotă suplimentară datorată exclusiv de angajator, dacă este vorba de condiții speciale de muncă.

Cu alte cuvinte, în mod normal trebuie achitat la CAS 25%, însă în cazul condițiilor mai dificile de muncă se adaugă 4% sau 8%, ajungându-se la un total de 29% sau de 33%. Aceste cote de contribuții erau stabilite altfel până la 31 decembrie 2017.

„Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezintă câștigul brut realizat din salarii și venituri asimilate salariilor, în țară și în alte state, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte”, scrie în Codul fiscal.

Baza lunară de calcul include, printre altele, veniturile din salarii (în bani și/sau în natură), sumele reprezentând participarea salariaților la profit sau indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură, în afară de cheltuielile de transport și cazare, acordate în perioada delegării/detașării.

Citeşte mai multe pe avocatnet.ro