Contribuții mai mari la sănătate şi pensii pentru această categorie de salariați. Schimbări uriașe privind sistemul de taxare

Angajații din România vor plăti contribuții mai mari la sănătate și pensii, dacă vor crește salariile. Acesta e planul Guvernului pentru schimbarea sistemului de taxare pe salarii în anul 2023.

09 iun. 2022, 16:41
Contribuții mai mari la sănătate şi pensii pentru această categorie de salariați. Schimbări uriașe privind sistemul de taxare

Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR încă discută despre cum va funcționa concret acest mod de plată.

„Orice măsură pe care o gândim este în fază de construcție. (…) Ştiu că nu vor fi taxe noi pentru veniturile salariale, ci doar pentru acele venituri ale bugetarilor care depășesc salariul președintelui României.

(…) Eu nu am văzut forma finală, pentru că am câteva zile de când nu sunt în țară și aici este o chestiune de fiscalitate, nu de muncă.

Vorbim de veniturile, deci nu de salarii, de veniturile bugetarilor care depășesc, pentru că mai sunt sporuri. Acolo era o discuţie să fie impozitate suplimentar, să fie impozit impozitate progresiv”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, joi, la Antena 3.

În ce constau schimbările la contribuții ce apar din 2023

  • cine câştigă sub 15.300 de lei brut/an NU va datora contribuții la sănătate şi pensii, ci va plăti doar impozit de 10%.
  • cine câştigă între 15.300 de lei 30.600 de lei/an va plăti contribuţii la pensii şi sănătate doar pe şase salarii minime. De asemenea, va plăti impozit pe venit de 10% (pe toată suma).
  • cine câştigă între 30.600 de lei/an și 61.200 de lei/an va plăti contribuții la pensii şi sănătate doar pe 12 salarii minime. De asemenea, va plăti impozit pe venit de 10% (pe toată suma).

Citește și Amenzi uriașe pentru proprietarii de câini care nu microcipează și sterilizează patrupedele. Nicușor Dan a prezentat raportulCitește și COD RUTIER 2022, noi schimbări legislative. Permisul de conducere se va obţine mai greu