Controale de amploare după explozia preţurilor la energie. ANPC: 38 de companii au încălcat legislaţia

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut controale de amploare după explozia preţurilor la energie. În urma verificărilor, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au constatat că 38 de companii au încălcat legislaţia.

06 oct. 2021, 21:00
Controale de amploare după explozia preţurilor la energie. ANPC: 38 de companii au încălcat legislaţia
Controale de amploare după explozia preţurilor la energie. ANPC: 38 de companii au încălcat legislaţia

Controale de amploare după explozia preţurilor la energie. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a derulat, în perioada 30 august – 28 septembrie, controale la 92 de operatori comerciali din sectorul energetic, inclusiv filialele acestora din teritoriu.

Controale de amploare după explozia preţurilor la energie

Citeşte şi Klaus Iohannis, anunţ despre facturile românilor. Preşedintele cere ajutorul UE

În urma controalelor, ANPC anunţă că au fost date 39 de sancţiuni, 21 fiind amenzi.

„Din totalul de 92 de operatori controlaţi, în cazul a 38 am constatat abateri şi am dat 39 de sancţiuni, 21 fiind amenzi. Amenzile pe care le dă ANPC nu sunt în cuantum foarte mare, însă avem măsuri care trebuie aplicate şi acestea sunt cele mai importante”, a afirmat Claudiu Dolot, preşedintele ANPC.

Acesta a precizat că, în cazul în care companiile nu aplică măsurile stabilite de autoritate, se poate merge până la suspendarea activităţii respectivei firme.

„O practică des întâlnită este publicitatea mincinoasă. Firmele spuneau în media şi în reclame că au preţul cel mai bun, dar când intrai pe comparatorul de preţuri de la ANRE de fapt erau pe locul 5-6. În acest fel i-au păcălit pe consumatorii care nu aveau pregătirea necesară să se informeze”, a mai spus preşedintele ANPC.

O altă măsură abuzivă a firmelor constatată în urma verificărilor ANPC se referă la modificarea preţului din contract în timpul derulării acestuia, chiar dacă, la semnarea contractului, compania a oferit un preţ fix.

„Mă refer la furnizorii care garantau un an preţul fix, apoi după câteva luni şi-au dat seama că nu mai pot susţine acel preţ şi au făcut adrese prin care îi anunţă pe clienţi că li se va modifica preţul. Aceasta este clar o clauză abuzivă”, a subliniat preşedintele ANPC.

În urma controalelor, au fost emise cinci decizii de încetare a practicilor incorecte: trei în Bucureşti, una în judeţul Mureş şi a cincea în Timiş.

„Preţul final din ofertă trebuie să fie cu toate taxele incluse, însă în unele oferte făcute consumatorilor au existat anumite tarife, taxe care nu erau precizate, iar consumatorii nu cunoşteau preţul final. Am sancţionat operatorii economici care aveau astfel de practici. Aceşti operatori economici au înţeles şi au respectat deciziile”, a mai adăugat preşedintele ANPC.

Citeşte şi Consumatorii vulnerabili vor primi mai puţini bani de la stat pentru facturi decât cei cu venituri mai mari. Cum explică specialiştii în energie acest paradox