Controale de amploare în biserici, înainte de Paşte. Preoţii, învăţaţi cum să reacţioneze în caz de incendiu

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că vor fi intensificate controalele în biserici pentru a stabili dacă sunt asigurate măsurile de prevenire a incendiilor, având în vedere că în perioada următoare credincioşii vor participa în număr mare la slujbe.

24 apr. 2016, 08:44

„Acțiunile inspectorilor de prevenire se vor derula cu precădere la unitățile de cult, având în vedere că în această perioadă un număr foarte mare de cetățeni vor păși pragul bisericilor. Pe timpul controalelor, specialiștii în prevenirea incendiilor vor avea în atenție dotarea cu stingătoare a lăcașurilor de cult, menținerea liberă a căilor de evacuare, utilizarea corectă a instalațiilor electrice și stabilirea zonelor de parcare astfel încât accesul autospecialelor de pompieri să nu fie afectat”, se arata într-un comunicat IGSU.

De asemenea, se personalul bisericesc va fi instruit, pe linia protecției la foc, ocazie cu care vor fi prezentate măsurile care trebuie respectate înainte, pe timpul și după terminarea slujbelor, astfel încât aceștia, la rândul lor, să le transmită și enoriașilor.

În această perioadă, echipajele de salvatori din subunitățile operative vor continua acțiuni le de recunoaștere la astfel de obiective pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularitățile fiecărei clădiri și prelucrarea personalului bisericesc asupra asigurării intervenției imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.

Având în vedere afluxul mare de persoane generat de perioada sărbătorilor pascale, din dispoziția inspectorului general al IGSU, în perioada 21 aprilie – 06 mai, în localitatea Prislop din județul Hunedoara, va fi operaționalizat un punct de prim ajutor medical. Autospeciala pentru transport personal şi victime multiple va avea în dotare echipamentele şi materialele necesare, pe care paramedici SMURD le vor utiliza în cazul urgențelor medicale.

Cea mai tristă pagină din istoria luptei cu flăcările a fost scrisă pe data de 18 aprilie 1930, în localitatea Costeşti din judeţul Argeş, eveniment în urma căruia 118 persoane și-au pierdut viața, majoritatea copii. Incendiul a izbucnit în interiorul unei biserici, din cauza unei lumânări.

Pe 19 aprilie 1930, o teribilă ştire avea să îngrozească România şi, câteva zile după, întreaga omenire. Oplangerea bisericuţă din lemn, din Costeşti- Argeş, construită la mijlocul secolului al XVII-lea, a ars chiar în Vinerea Mare. Împreună cu ea, 118 suflete aveau să piară în cea mai mare tragedie a României interbelice.

Ieşirea din biserică a fost blocată de o bătrână, iar de atunci, există expresia „te înghesui ca baba de la Costeşti”. Un sat întreg a rămas fără tineri şi, pentru prima dată după finele Primului Război Mondial, o întreagă naţiune, pe vreme aceea mult mai mare, s-a mobilizat pentru ajutorarea comunităţii din Costeşti.

În jurul orei 20.00, cu puţin timp înainte de scoaterea Sfântului Epitaf pentru ocolul bisericii, o lumânare aşezată deasupra naosului a aprins şiţa uscată, veche de aproape trei secole. Bârna de susţinere a zidului dintre pronaos şi naos a cedat, blocând ieşirea enoriaşilor. Dintre cele 130 de persoane prezente la slujbă, doar 14 au apucat să se strecoare, poate şi pentru că uşa de ieşire se deschidea înspre interior.

Biserica s-a carbonizat în doar o jumătate de oră, iar cele două maşini de pompieri, venite de la Piteşti, au putut doar să stingă jăratecul. 118 oameni au murit în câteva zeci de secunde, 100 dintre ei fiind copii şi tineri, mulţi orfani de război, venind în vacanţa din liceele militare. Oamenii mai bătrâni îşi aduc aminte, din ce le povesteau părinţii, că în seara focului mirosea a carne arsă de la kilometri buni.