Conturile RADET, deblocate. Ministrul Energiei: Nu există niciun risc de întrerupere a alimentării cu agent termic a Bucureştiului

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, şi primarul Capitalei, Gabriela Firea, au anunţat, luni, în urma unor negocieri purtate la Ministerul Energiei, că nu există niciun risc de întrerupere a alimentării cu agent termic a Bucureştiului, conturile RADET urmând să fie deblocate, astfel încât, din cele 13 milioane de lei pe care le va plăti Primăria în următoarele zile, 30 la sută să rămână regiei de distribuţie a energiei termice pentru salarii şi reparaţii curente, 60 la sută să meargă către ELCEN, iar 10 la sută să fie folosite pentru plătirea altor datorii.

12 sept. 2016, 15:17
Conturile RADET, deblocate. Ministrul Energiei: Nu există niciun risc de întrerupere a alimentării cu agent termic a Bucureştiului

Ministrul Energiei şi Primarul Capitalei au anunţat, luni, că nu există un risc de întrerupere a furnizării energiei termice în Bucureşti.

„Am discutat despre o anumită ritmicitate a plăţilor pentru a asigura necesarul de finanţare către furnizorii de gaze şi către operatorii de transport şi sigur că am abordat şi un subiect mai complicat, acela al datoriilor istorice şi am constatat împreună că există şi alte instituţii, inclusiv de la nivelul Guvernului care ar trebui să exprime un punct de vedere cu privire la această situaţie. Va fi discuţie în perioada imediat următoare pentru a identifica până la capăt sursele de finanţare pentru a trece iarna. Cel mai important lucru este să spunem amândoi că nu există, în momentul de faţă, un risc pentru întreruperea alimentării cu agent termic al oraşului”, a declarat ministrul Energiei, după negocieri, conform news.ro.

RADET: S-au finalizat lucrările la reţeaua de termoficare în zona Spitalului Filantropia. Se circulă normal pe Bd. Ion Mihalache

La rândul ei, Gabriela Firea a spus că bucureştenii nu au de ce să se teamă în privinţa livrării apei calde.

„Bucureştenii nu au de ce să aibă niciun fel de teamă în ceea ce priveşte livrarea apei calde şi, de asemenea, pregătirea pentru sezonul rece şi mă refer la căldură”, a declarat Firea.

Ea a precizat că ministrul Energiei garantează ridicarea popririi conturilor RADET.

„Nu putem să punem în pericol confortul populaţiei. Este vorba despre infrastructura critică naţională şi nimeni nu se poate juca cu aşa ceva. Împreună cu domnul ministru am stabilit ce avem de făcut în continuare şi anume să fie asigurat un cash flow pentru ELCEN prin faptul că Primăria Capitalei, aşa cum a făcut în cele două luni şi jumătate de când sunt primar, va plăti la zi subvenţia legală aferentă. În aceste zile se face o plată de 13 milioane de lei de la Primăria Capitalei către RADET. Iar din conturile RADET, prin ridicarea popririi garantată de domnul ministru, 30 la sută va rămâne pentru RADET, care va plăti salariile şi reparaţiile curente, 60 la sută va merge către ELCEN, 10 la sută, alte datorii”, a spus Firea.

Primarul Capitalei a anunţat, duminică, la România TV, că va depune plângere penală în cazul în care ELCEN nu va mai furniza agentul termic pentru apă caldă în Bucureşti, ea afirmând că oprirea apei calde afectează infrastructura de importanţă critică pentru populaţie.

„Dacă ELCEN, companie a statului, opreşte apa caldă, este faptă penală. Nu pot fi lăsaţi bucureştenii fără apă caldă pentru că nişte companii nu s-au restructurat (…) Cine opreşte apa caldă, va «beneficia» de o plângere penală pentru că nu te joci cu infrastructura naţională”, a spus Gabriela Firea.
Ea a afirmat că Primăria Generală nu are temei legal să plătească datoria de 285 de milioane de lei solicitată RADET-ului de către ELCEN. „Conducerea RADET, cea intangibilă, este penelistă şi acum mă obligă să plătesc o datorie istorică de 285 de milioane care nu este prinsă în contabilitatea primăriei”, a spus primarul general adăugând că plata nu poate fi făcută câtă vreme nu sunt elucidate temeiurile financiare şi juridice ale datoriei revedenicate de ELCEN. Detalii, aici. 


loading...
Partenerii noștri