COPAC a lansat campania „Pacient pentru România – 6% pentru Sănătate!”

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice a lansat, marți, campania "Pacient pentru România - 6% pentru Sănătate!", un demers prin care încearcă să atragă din nou atenția autorităților că Sănătatea are nevoie de o finanțare corespunzătoare pentru a acoperi principalele priorități - servicii de calitate, tratament inovativ și salarizarea personalului medical.

25 aug. 2015, 12:39
COPAC a lansat campania „Pacient pentru România – 6% pentru Sănătate!”

Suntem printre ultimele locuri din Uniunea Europeană cu procentul alocat Sănătății. Cred că, după 25 de ani, ar fi cazul să mărim acest procent alocat Sănătății și să considerăm Sănătatea ca o necesitate, nu o cheltuială, ca o investiție pe viitor. Suntem printre cetățenii UE cu cel mai limitat acces la servicii medicale, la medici, la tratamente, la medicamente și, după cum s-a observat în ultimele zile, cu un personal medical nemulțumit din cauza salarizării. Cred că o salarizare corectă se poate face numai cu o finanțare corectă a sistemului de sănătate„, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC, la conferința de lansare a proiectului.

Președintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache, a afirmat că accesul la servicii medicale și tratament este vital pentru bolnavii cronici, iar, dacă acestea nu sunt reglementate și statuate printr-un cadru legislativ coerent, lucrurile ar putea să ia „o întorsătură neplăcută, nedorită și alarmantă pentru pacienți”.

Acest demers pe care vrem să-l facem și să-l inițiem prin această caravană de a da 6% din PIB pentru Sănătate, deși nu este îndeajuns, este un pas pentru a crea un sistem de sănătate acceptabil pentru nevoile reale ale pacientului, precum și ale medicilor noștri. (…) Acești 6% nu sunt doar pentru pacienții înscriși în cadrul coaliției COPAC, sunt pentru tot segmentul de pacienți din România, iar aici trebuie să ne unim cu toții forțele pentru a deveni o forță cu efect pozitiv„, a susținut Tache.

Potrivit lui Radu Gănescu, statul ar trebui să se implice mai mult în Sănătate și ar fi necesar un studiu pentru a se afla costul real al serviciilor medicale și nevoia de fonduri în sistem.

Caravana COPAC va fi prezentă în luna septembrie în cinci orașe din țară în vederea strângerii de semnături privind alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate. Prima oprire va fi la București, în Piața Universității, pe 2 septembrie, după care vor urma Cluj — 3 septembrie, Craiova — 10 septembrie, Timișoara — 18 septembrie și Iași — 25 septembrie. La sfârșitul campaniei, va avea loc o întâlnire la Palatul Parlamentului unde sunt așteptați senatorii și deputații care vor să susțină această inițiativă, precum și oficialii din Sănătate.