Curtea Constituțională a decis joi că ambele femei din cuplurile LGBT de același sex ce recurg la fertilizarea în vitro în străinătate vor putea fi recunoscute ca părinți, în mod legal, în ciuda faptului că numai una dintre ele este mama biologică a copilului.
Se întâmplă în Italia, unde grupurile de susținători ai LGBT au avut de multe ori dispute pe tema respectivă cu premierul Giorgia Meloni, ce se declară inamică a „lobby-ului LGBT”.
Curtea Constituțională din Italia a decis, astfel, că nerecunoașterea legală a mamei non-biologice încalcă principiile constituționale ale egalității și identității personale, precum și dreptul copiilor la îngrijire, educație și continuitate emoțională din partea ambilor părinți.
Decizia elimină parțial o lege din 2004 ce nu permitea ambelor femei dintr-un cuplu de același sex să se înregistreze ca mame din punct de vedere legal, deși ambele erau de acord cu procedura.
Uniunile civile între persoane de același sex au fost legalizate în Italia în 2016, însă legislația cu privire la drepturile parentale ale cuplurilor de același sex rămâne vagă.
Curtea Constituțională a Italiei a făcut aceste clarificări legislative și a stabilit că refuzul de a recunoaște femeile care-și asumă responsabilitatea parentală a copilului purtat de către partenera lor „nu garantează cel mai bun interes al copilului minor”.
Citește și : Un avion militar s-a prăbuşit în timpul unui antrenament. Niciun membru al echipajului nu a supravieţuit
„Este o decizie istorică”, a declarat Michele Giarratano, care reprezintă 15 copii din Padova, un oraş devenit un simbol al luptei în favoarea părinţilor de acelaşi sex, după ce unii procurori au dispus retregrea retroactivă a mamelor nebiologice de pe certificatele de naştere.