Copiii născuţi în ultimii cinci ani trebuie să primească de la stat 500 de euro

Toţi copiii născuţi în ultimii 5 ani în România trebuie să primească de la stat 500 de euro, potrivit Articolului 356 din Legea nr.1/2011. Banii ar fi trebuit să fie dați începând din anul 2013, dar, din păcate autoritățile nu au aplicat legea.

24 oct. 2016, 15:27
Copiii născuţi în ultimii cinci ani trebuie să primească de la stat 500 de euro

Potrivit articolului 356 din Legea nr.1/2011 statul sprijină dreptul la învățare pe tot parcursul vieții prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Națională a României și valabil la data plătii, fiecărui copil cetățean român, la nașterea acestuia. Suma este acordată în scop educațional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

Suma se depune într-un cont de depozit, denumit în continuare cont pentru educație permanentă, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinții firești, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naștere.

Părinții copilului, contribuabili, pot direcționa în contul prevăzut la alin.(2) un procent de până la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, în condițiile legii, și pot depune sume în acest cont. 

Pentru sumele depuse în contul prevăzut la alin. (2) se plătește dobânda anual la o rată a dobânzii stabilită prin ordin al ministrului finanțelor publice. Dobânzile aferente conturilor de depozit constituite la Trezoreria Statului se asigură de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanțelor Publice.

Citeşte mai mult pe eskape.ro


loading...