Copiii secuilor învaţă la istorie că ROMÂNII LE-AU FOST SLUGI

Copiii secuilor învaţă la şcoală că românii le-au fost slugi. Sunt informaţii care apar într-un manual alternativ de istorie, folosit în şcoli din Transilvania pentru elevii din clasele a VI-a şi a VII-a. Istoricii au identificat mai multe greşeli în manual, însă Ministerul Educaţiei spune că nu are putere de decizie în cazul acestui material auxiliar folosit în şcoli.

14 mart. 2013, 10:36
Copiii secuilor învaţă la istorie că ROMÂNII LE-AU FOST SLUGI

Manualul de istorie a secuilor adresat copiilor din clasele a VI-a şi a VII-a, lansat în septembrie 2012, îi învaţă pe copii că românii le-au fost „slugi”, şi că în timpul Primului Război Mondial armata română a devastat şi jefuit magazinele şi casele secuilor.

Potrivit adevarul.ro, reprezentanţii Ministerului Educaţiei se spală pe mâini susţinând că publicaţia nu este un manual, ci un material didactic auxiliar pentru cursul opţional „Istoria secuilor” şi, ca atare, nu au nicio responsabilitate în ceea ce priveşte conţinutul şi avizarea acestuia.

În prefeţa cărţii, după un citat celebru din Antichitate („zarurile au fost aruncate”), este menţionat că manualul are un scop anume: „Cartea a pornit pe drumul propriu ca să-şi îndeplinească menirea”.

Potrivit acestui manual aprobat de Ministerul Educaţiei de la Bucureşti, românii au venit ca slugi sau iobagi ca să îi servească pe secui şi aici şi-au găsit un cămin prosper.

CITEŞTE ŞI: Demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc în oraşe din Europa şi America

În manual, scrie că după 1916, românii au devenit duşmanii secuilor. Armata regală română „a năvălit” (beözönlött) în Transilvania, iar „teritoriile invadate de trupele române au suferit pagube grave”. Armata română a devastat şi jefuit magazinele şi casele secuilor. Au fost şi „multe sute de victime civile” din rândul bătrânilor şi copiilor (pag. 135).

Tot românii sunt vinovaţi de criza economică izbucnită în secuime după septembrie 1940, când Transilvania de Nord a fost dată Ungariei de Germania nazistă şi de Italia fascistă.