Copiii sub 12 ani nu ar trebui să folosească mobilul! 11 motive

Medicii pediatri americani atrag atenţia că micuţii depăşesc frecvent perioadele recomandate de utilizare a gadgeturilor mobile.

27 mart. 2016, 08:45
Copiii sub 12 ani nu ar trebui să folosească mobilul! 11 motive

Copiii și tinerii folosesc dispozitivele portabile (telefoane mobile, tablete, jocuri electronice) de 4-5 ori mai mult decât perioada recomandată de pediatri. Acest lucru are grave consecințe pentru sănătate, astfel că specialiştii pledează pentru interzicerea utilizării acestor aparaturi de către copiii sub 12 ani, relatează site-ul Healthytipsworld.com, citat de Huffington Post. 

La nivel instituțional, American Academy of Pediatrics și Canadian Society of Pediatrics au recomandat deja de mult timp ca până la vârsta de 2 ani copiii să nu fie deloc expuși la tehnologie, cei cu vârstele între 3 și 5 ani să aibă accesul restricționat la doar o oră pe zi, iar cei între 6 și 18 să limiteze utilizarea acestor aparate la doar două ore pe zi. 
Mai multe fundații care activează în domeniul sănătății copiilor, precum Kaiser Foundation și Active Healthy Kids Canada, au semnalat că perioadele recomandate de utilizare sunt cu mult depășite de către copiii, în condițiile în care accesibilitatea și utilizarea de astfel de tehnologii au crescut semnificativ în special în rândul celor foarte mici.

Potrivit site-urilor citate de Agerpres, există numeroase motive confirmate științific care susțin necesitatea interzicerii utilizării dispozitivelor portabile de către copiii sub 12 ani. 

Dezvoltarea deficitară

Folosirea gadget-urilor reduce din mobilitatea tuturor persoanelor, iar la copii poate conduce la o dezvoltare întârziată, în condițiile în care mișcarea le permite acestora să dezvolte abilități bazate pe învățare și atenție. Lipsa mobilității are, la aproape unul din trei copii care intră la școală, un impact negativ asupra alfabetizării și succesului academic.

Dezvoltarea accelerată a creierului

Între 0 și 2 ani, mărimea creierului unui copil se triplează, iar până la 21 de ani continuă să se dezvolte rapid. În plus, dezvoltarea creierului în copilăria timpurie este influențată de stimuli ce țin de mediu sau de lipsa acestora. Stimularea unui creier în curs de dezvoltare cauzată de supraexpunerea la tehnologii (telefoane mobile, internet, iPad-uri, TV) s-a dovedit a fi asociată cu funcționarea cognitivă executivă și deficit de atenție, întârzieri cognitive, tulburări de învățare, creșterea impulsivității și scăderea capacității de autocontrol.

Dependență

Dependența de tehnologie poate conduce la un decalaj între părinți și copil. În absența afecțiunii părintești, copiii devin și mai dependenți de aceste gadgeturi. Studiile arată că unul din 11 copii cu vârste între 8 și 18 ani este dependent de tehnologie.

Somn insuficient

Experții avertizează că aproximativ 60% dintre părinți nu acordă atenție copiiilor lor atunci când sunt aceștia folosesc gadgeturile.

Comportament agresiv

Violența prezentată în mass-media îi poate face pe copii agresivi. Prin urmare, copiii nu ar trebui sa fie expuși la imagini conținând violență sexuală și fizică, așa cum pot vedea în jocuri și emisiuni de televiziune care prezintă lupte, crime, mutilări, torturi, violuri și scene de sex. Din cauza acestui pericol, violența din mass-media a fost clasificată de către guvernul SUA drept risc pentru sănătatea publică.

Boli mentale

Specialiștii au arătat că expunerea frecventă și îndelungată la cele mai noi tehnologii conduce la următoarele afecțiuni: autism, anxietate, psihoză, tulburare bipolară, depresie, tulburări de atașament, deficit de atenție, comportament problematic. Spre exemplu, unul din șase copii din Canada a fost diagnosticat cu una dintre aceste tipuri de afecțiuni psihice.

Emisii de radiații

În mai 2011, OMS a plasat telefoanele mobile în categoria de risc 2B din cauza radiațiilor emise, ceea ce înseamnă că acestea pot duce la cancer.

 

După o cercetare amănunțită în 2013, dr. Anthony Miller de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Toronto a propus reclasificarea expunerii la frecvențe radio în categoria 2A, ceea ce înseamnă „probabil cancerigenă”, ceea ce indică faptul că aceste dispozitive reprezintă o amenințare cu mult mai mare.

Demență digitală

Demența digitală este scăderea semnificativă a capacităților cognitive ca urmare a utilizării excesive a tehnologiei, ceea ce afectează procesul de învățare și îndeplinirea sarcinilor obișnuite de către copii. Aceștia au ajuns să se bazeze atât de mult pe tehnologie, încât nu mai pot ține minte detalii banale asociate cu viața de zi cu zi.

Efecte legate de viitorul copiilor

Tehnologia nu are capacitatea de a învăța copilul lecțiile de viață practice și abilitățile necesare pentru viața viitoare, astfel încât supraexpunerea la aceste gadget-uri și la mass-media i-ar putea afecta negativ viitorul.  

Potrivit unor studii, părinții a peste 75% dintre copii le permit acestora să folosească gadgeturile în camerele lor, ceea ce înseamnă că ei pot rămâne treji toată noaptea. Lipsa somnului le poate afecta activitatea din timpul zilei și succesul la școală.

Probleme cu ochii

Expunerea pe termen lung la ecrane va conduce cu ușurință la probleme oftalmologice sau chiar la sindromul privitului la computer. Problemele oculare ale copiilor pot fi prevenite prin limitarea perioadei de timp pe care copilul o petrece în fața acestor ecrane (30 minute).

Obezitate generalizată

Prezența gadget-urilor în camerele copiilor crește riscul de obezitate cu 30%, dar și complicațiile ulterioare ale acestei boli. Statisticile spun că 25% dintre copiii canadieni și 33% dintre copiii din SUA sunt obezi. În plus, circa 30% dintre copiii obezi sunt susceptibili de a dezvolta diabet, ceea ce sporește riscul unui atac de cord și al unui accident vascular cerebral. În general, acest aspect poate influența în mod semnificativ speranța de viață a copilului.