Copilăria ultimului secol, surprinsă în fotografii alb-negru GALERIE FOTO

Oare câţi dintre noi nu avem, într-un album “prăfuit” o fotografie dragă. Colecţionarul Cristian Dumitru a stâns de-a lungul anilor zeci de fotografii alb-negru. Imagini ale unei epoci de mult apuse. Potrivit colecţionarului, cu o sută de ani în urmă, fotografia reprezenta un lux pentru oameni.

03 nov. 2012, 09:55

Fotografiile adunate de colecţionarul Cristian Dumitru, de la diferite târguri, formează un album impresionant cu cele mai vechi imagini. Multe sunt realizate în atelierele fotografice ale vremii. În acea perioadă se făceau puţine fotografii instantaneu, în aer liber. Pe vremuri fotografia nu era ieftină, mai ales cea de studiou şi drept urmare cei care erau fotografiaţi făceau parte din clasa de mijloc. Cristian Dumitru prezintă în exclusivitate pentru ROMÂNIATV.NET câteva fotografii din epoca demult apusă.

  • Fotografie făcută în jurul anului 1900, într-un sat românesc de câmpie. Copiii sunt sumar îmbrăcaţi şi desculţi.

  • Cercul, o jucărie dispărută în anii 40. Cristian Dumitru spune că acestă fotografie are în jur de 100 de ani. Cu o sută şi ceva de ani în urmă pentru copii era distractiv să meargă pe stradă cu un cerc învârtit cu ajutorul unui băţ.

  • Fotografie făcută în Cişmigiu, în urmă cu 35 de ani în urmă. Maşinuţa era a fotografului. 

  • Fotografie făcută în 1949. Băieţelul avea o tricicletă, cu un mecanism ingenios pentru acele vremuri.

  • Fotografie realizată în 1904 în care apare un băieţel din Transilvania, Sfântul Gheorghe. Copilul are lângă el o tricicletă foarte scumpă pentru acea epocă şi este îmbrăcat cu un costum de jocheu.

  • Era de bon-ton, prin anii 30, să îmbraci copilul cu haine de adult. Ba mai mult, fotograful îi dădea copilului şi o ţigară pentru a-i da o notă de maturitate. Pentru cei care sunt gata să acuze acţiunile fotografilor din acele vremuri, precizăm că fumul era făcut printr-un trucaj, copilul nu fuma.

  • Picnic din anii ’20 cu o familie înstrărită. Jucăriile din fotografie ar valora în prezent în jur de 5.000 de euro pe bucată, asta dacă s-ar fi păstrat până în prezent.

Fotografia era un lux şi asta pentru că majoritatea pozelor erau făcute de un profesionist.

Citeşte şi: 12.000 de jucării, strânse în 40 de ani. Copilăria ascunsă a ultimului secol GALERIE FOTO