Copile de 12 ani, VÂNDUTE DE PĂRINŢI în Săptămâna Mare VIDEO

Potrivit obiceiului, în aceste zile ţiganii căldărari îşi dau fetele, copile şi de 12 ani, familiei viitorului soţ. Dacă înainte de Revoluţie o nevastă costa cât o Dacie nouă, criza a făcut ca ele să valoreze acum la măritiş doar o mie de euro. O echipă România TV a realizat un material filmat cu camera ascunsă în satul Şoldanu din judeţul Călăraşi.

01 mai 2013, 08:52
Copile de 12 ani, VÂNDUTE DE PĂRINŢI în Săptămâna Mare VIDEO

Dacă nu văd camera de filmat, căldărarii vorbesc fără frică despre faptul că-şi arvunesc fetele de mici.

„Eu m-am măritat acum 20 de ani. Am costat 80.000, 80.000 vechi, cum era atunci. De sute. Erau sutele cu Bălcescu. Ceva scumpuţ! Deci atunci, în perioada mea, erau fetele mai ieftine. Eu am fost mai dată naibii! O fată urâtă fată a costat şi o mie de euro. Şi după statut: dacă e de familie bună, e şi mai mult! Şi mai scumpă”, spune o femeie.

La vederea camerei de filmat, ţiganii evită să pomenească de bani.

M-am măritat de la 12 ani. Am făcut nuntă, am făcut logodnă, am mâncat, am băut şi gata! M-au dat părinţii, că era familie bună, spune o fată de ţigan.

Preţul de care spuneţi dumneavoastră este după casă, domnule. După avere! Dar dacă la noi nu e posibilitate, de unde bani?! La noi se vinde cu o mie, o mie cinci sute„.

Potrivit România TV, ei spun că preţul fetei e greu de stabilit.

„Sunt arvunit cu fata asta. Deci la 16 ani, 15-16 ani, o iau de noră. Noi suntem căldărari orbeni. Se bagă băutură şi mâncare. Şi rămâne ca la 15-16 ani să facă o nuntă, s-o facă mireasă şi cere pretenţia atunci părintele fetei: două mii, trei mii, şapte mii…depinde. Depinde de frumuseţe, de onoarea fetei, de onoarea părinţilor. O fată urâtă o poate lua şi gratis! Sau o sumă de două mii sau trei mii de euro”

Ţiganii căldărari spun că tradiţiile lor dispar din cauza crizei. La fel ca banii din părul pirandelor.

Citeşte şi: Români discriminaţi de Poşta Română din cauza romilor