Copilul preşcolar şi manifestările violente

Principalele cuvinte cheie atunci când vorbim despre dezvoltarea emoțională a copilului preșcolar sunt: fantezie, imaginație, creativitate, joc de rol. Uneori însă putem observă o anumită agresivitate la copilul mic. Află mai multe despre copilul preșcolar și manifestările violențe.

28 dec. 2018, 08:57
Copilul preşcolar şi manifestările violente

Pe la 4-5 ani vei observa ca jocul de rol probabil va fi unul dintre jocurile de baza ale prescolarului tau. Dar ce se intampla atunci cand in aceste jocuri de rol vezi o anumita doza de agresivitate?

Specialistii spun ca nu ar trebui sa fii surprins daca uneori observi la copilul tau prescolar ca anumite jocuri implica acte de violenta: jocul de-a razboiul, ostasii, soldatii, politistii care prind hotii, lupa dintre dragoni, impuscatul inamicilor imaginari etc.

Unii parinti chiar decid sa-i interzica prescolarului astfel de jocuri sau refuza sa le cumpere jucarii care ar mima violenta (sabie, pusca, pistol etc) si raman surprinsi atunci cand copilul isi imagineaza ca are in mana o arma si ca face „pif paf” prin casa.

Psihologii spun ca parintii nu ar trebui sa se panicheze in acest caz, fiindca micutii inca nu inteleg pe deplin termenii de „moarte”, „omorat”, „impuscat” etc. Pentru ei, in aceasta etapa, jucariile sub forma de „arme” sunt doar modalitati prin care isi pot arata competitivitatea sau chiar modalitati prin care sa-si creasca stima de sine.

Ar fi mai bine ca parintii sa-si urmareasca prescolarul atunci cand acesta interactioneaza cu alti adulti: Este rusinos? Raspunde atunci cand cineva il intreaba? Reuseste sa sustina un dialog simplu? Pare prietenos, comunicativ, curios, amabil? Este sensibil la emotiile celorlalti? Se bucura atunci cand ii binedispune pe ceilalti? Dar atunci cand ii vede pe alti oameni tristi, care este reactia lui?

Citeste continuarea pe superbebe.ro