COPLATA va fi introdusă de la 1 aprilie. Vezi ce TAXE au stabilit spitalele

Începând cu 1 aprilie 2013, pacienţii români vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei. După ani de dezbateri şi nenumărate amânări, coplata este introdusă în sistemul de sănătate. Tot din prima zi a lunii aprilie, trebuie introduse în spitale şi chestionarele pentru pacienţi, informează România TV.

31 mart. 2013, 09:55
COPLATA va fi introdusă de la 1 aprilie. Vezi ce TAXE au stabilit spitalele

Pacienţii vor plăti, la fiecare externare, începând cu 1 aprilie, indiferent de zilele petrecute în spital o taxă cuprinsă între 5 şi 10 lei.

Sunt spitale care deja au fixat coplata. De exemplu, pacienţii care vor ajunge la Spitalul de Urgenţă din Alba vor scoate din buzunar 5 lei, iar cei care merg la Spitalul de Urgenţă din Târgu Mureş vor achita la externare 7,5 lei.

Coplata la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava este 5 lei, a stabilit Consiliul director al unităţii medicale, iar managerul spitalului a estimat că dintre persoanele care se internează doar 10-15 la sută vor achita această taxă, restul încadrându-se în categoria celor exceptaţi de la plată, scrie Mediafax.

Taxa a fost stabilită la suma de 10 lei la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, la Spitalul Judeţean Arad şi la cel din Deva.

În Bucureşti, unele spitale au stabilit coplata la 10 lei, printre acestea fiind Spitalul Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul „Sf. Maria”. Managerul Spitalului Clinic Floreasca, prof. Radu Macovei, a declarat, pentru Mediafax, că această sumă, fie şi minimă, adică de cinci lei, nu va putea fi încasată de la oamenii cu venituri reduse.

„Vom percepe 10 lei drept coplată, însă bolnavilor cu venituri reduse nu le vom putea cere nici măcar cinci lei”, a spus Macovei.

Sunt însă spitale unde, duminică, nu era stabilită valoarea coplăţii, motivul fiind legat tot de pacienţii fără venituri sau cu venituri foarte mici. În această situaţie se află, de pildă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”. Nici la spitalul Elias nu a fost încă stabilită taxa ce urmează a fi achitată la externare, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Daniela Safta, director managementul calităţii, spitalul Elias.

Vor fi exceptaţi de la coplată bolnavii cronici care sunt integraţi în programele naţionale, dar şi gravidele, copiii şi pensionarii cu o pensie mai mică de 740 de lei.

Tot cu 1 aprilie vor fi introduse în spitale şi chestionarele de satisfacţie, astfel pacienţii vor completa aceste formulare la externare şi îşi vor putea spune părerea cu privire la calitatea serviciilor oferite în spitalul respectiv.