Corabia Santa Maria a lui Cristofor Columb a fost găsită după 500 de ani FOTO

După mai mult de cinci secole de când Santa Maria, nava amiral a lui Cristofor Columb, s-a scufundat în Caraibe, investigatorii i-ar fi găsit rămăşiţele pe fundul apelor din nordul insulei Haiti.

13 mai 2014, 19:49
Corabia Santa Maria a lui Cristofor Columb a fost găsită după 500 de ani FOTO

„Toate dovezile geografice, topografice şi arheologice sugerează că aceasta este nava amiral a lui Cristofor Columb, Santa Maria. Guvernul din Haiti a fost de mare ajutor, iar acum avem nevoie să continuăm munca alături de ei pentru a excava corabia”, a declarat arheologul Barry Clifford.

Până acum, echipa lui Clifford a realizat doar investigaţii non-invazive la faţa locului – a măsurat rămăşiţele corabiei şi le-a fotografiat.

Identificarea corabiei lui Columb a fost făcută posibilă de câteva descoperiri făcute în anul 2003, de alţi arheologi, care sugerează că fortul lui Columb este în apropiere. Având în vedere aceste noi informaţii, Clifford a folosit datele din jurnalul lui Columb pentru a descoperi locul unde este scufundată nava.

Rămăşiţele corabiei au fost descoperite în urmă cu aproape zece ani, însă abia acum Clifford şi-a dat seama de identitatea ei, după ce a re-examinat fotografiile iniţiale, combinate cu informaţiile adunate în urma scufundărilor din această lună.

Corabia Santa Maria a fost construită în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Ţara Bascilor, din nordul Spaniei. În 1492, Columb a luat nava şi a plecat cu ea din sudul Spaniei către vest, trecând pe lângă Insulele Canare, sperând să descopere o nouă rută către Asia. După 37 de zile, Columb a ajuns în Bahamas, dar, după doar zece zile, Santa Maria, cu tot cu Columb la bord, s-a lovit de un recif la nord de Haiti şi a fost abandonată. Apoi, într-un oraş din apropiere, Columb şi-a construit primul său fort. După o săptămână, navigatorul şi-a lăsat mare parte din oameni pe insulă şi a plecat înapoi către Spania cu celelalte două corăbii pentru a raporta descoperirea „noii rute” către Asia.