Coreea de Nord a lansat o „rachetă balistică neidentificată”, anunţă autorităţile de la Seul

Statul-major interarme de la Seul, care desfăşoară în prezent exerciţii comune de mare amploare cu Statele Unite, a anunţat marţi că forţele armate ale Coreei de Nord au efectuat un nou tir de rachetă balistică.

14 mart. 2023, 08:33
Coreea de Nord a lansat o „rachetă balistică neidentificată”, anunţă autorităţile de la Seul

„Coreea de Nord a tras o rachetă balistică neidentificată spre Marea de Est”, a declarat statul-major interarme într-un comunicat, referindu-se la întinderea cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei.

Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii au lansat luni cele mai importante manevre militare comune din ultimii cinci ani, pe fondul tensiunilor create de testele de rachetă ale Coreei de Nord, unul având loc cu doar câteva ore înainte de începerea exerciţiilor anunţate.

Incidentul vine la doar două zile după ce Coreea de Nord, ţară care deţine arma nucleară, a testat duminică două rachete strategice de croazieră pe care le-a lansat de pe un submarin în Marea Japoniei.

„Strategic” este un termen folosit de obicei pentru a descrie armele care au o capacitate nucleară, potrivit Reuters.

Citeşte şi: Scandalul Bâstroe: Guvernul Ciucă încă așteaptă acordul lui Zelenski, pentru ca România să facă verificări în Deltă

Şeful Statului Major Întrunit al Coreei de Sud a declarat că armata ţării se află în stare de alertă maximă, iar agenţia de informaţii a ţării colaborează cu instituţiile omoloage americane pentru a analiza caracteristicile testului nord-coreean.

Coreea de Nord este de mult timp înfuriată din cauza exerciţiilor, pe care le consideră o repetiţie pentru invazie. În ultimul an, Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste cu rachete şi exerciţii miliară, în ceea ce afirmă că este un efort de a-şi spori descurajarea nucleară şi de a face mai multe arme pe deplin operaţionale.

Lansările de rachete de pe submarine au avut ca scop să arate determinarea Coreei de Nord de a controla o situaţie în care „imperialiştii americani şi forţele marionetă sud-coreene devin din ce în ce mai clari în manevrele lor militare împotriva Republicii Populare Democrate Coreene”.

Citeşte şi: Negocierile de pace care ar putea pune punct conflictului din Ucraina. O nouă putere intervine