Coreea de Nord a lansat o rachetă în Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă în Marea Japoniei, transmit agențiile de presă internaționale. A fost al cincilea eveniment de acest gen în 2017, în ciuda sancțiunilor internaționale împotriva regimului de la Phenian, motivate de programele nord-coreene de înarmare nucleară și cu rachete.

05 apr. 2017, 03:06
Coreea de Nord a lansat o rachetă în Marea Japoniei

Ministerul apărării din Coreea de Sud a afirmat inițial că lansarea unui proiectil neidentificat a avut loc din regiunea Sinpo, de pe coasta de est a peninsulei coreene și a precizat că nu este vorba de un tir de artilerie. Ulterior, Statele Unite și Japonia au confirmat evenimentul, iar comandamentul american din Pacific (PACOM) a declarat că a detectat și urmărit o rachetă nord-coreeană.

Estimarea inițială a PACOM este că a fost vorba de o rachetă balistică cu rază medie de acțiune KN-15, lansată de la baza terestră de lângă Sinpo pe o traiectorie încheiată în Marea Japoniei. Tirul a fost efectuat marți la ora 21.42 GMT (miercuri, 00.42 ora României). NORAD, comandamentul militar pentru securitatea aeriană a Statelor Unite și Canadei a apreciat că racheta nu a amenințat America de Nord.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a refuzat să comenteze, afirmând că SUA „au vorbit destul despre Coreea de Nord”.

Japoniei a înaintat un protest față Coreea de Nord, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernului de la Tokyo.

Incidentul a avut loc cu două zile înainte de întâlnirea din Florida a președinților Statelor Unite și Chinei, Donald Trump și Xi Jinping, pe agenda căreia se așteaptă ca problema Coreei de Nord să ocupe un loc important.