Coreea de Nord contrazice versiunea lui Trump cu privire la eşecul summitului de la Hanoi

Coreea de Nord a făcut, în cursul summitului de la Hanoi, o propunere ”realistă” în vederea ”denuclearizării” peninsulei, iar în pofida faptului că a fost considerată insuficientă de către Statele Unite ea nu va fi schimbată în cazul unor noi negocieri, a declarat joi ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong Ho, relatează Reuters.

28 feb. 2019, 19:41
Coreea de Nord contrazice versiunea lui Trump cu privire la eşecul summitului de la Hanoi

Kim Jong Un a pus pe masă atât o oprire permanentă a testelor nucleare şi a testelor rachetelor balistice, cât şi o desfiinţare a complexului nuclear Yongbyon şi a tuturor capacităţilor sale de producţie de urniu şi plutonoiu – care să fie verificate de experţi americani, a declarat Ri Yong Ho într-o conferinţă de presă în capitala vietnameză.

Phenianul a cerut, în schimb, o relaxare parţială a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse – ci nu o ridicare totală, a subliniat el, contrazicându-l astfel pe preşedintele american Donald Trump.

Statele Unite au refuzat această propunere şi au cerut altă măsură concretă, pe lângă desfiinţarea complexului Yongbyon, a mai declarat ministrul nord-coreean.

În conferinţa sa de presă, la finalul summitului, Donald Trump a declarat că nu s-a ajuns la un acord din cauză că Kim Jing Un a cerut, susţine el, o ridicare „totală” şi imediată a sancţiunilor internaţionale şi a apreciat că această cerere este „inacceptabilă”.

Ri Yong Ho a apreciat că dacă Statele Unite ar fi ridicat parţial sancţiunile, Coreea de Nord şi-ar fi distrus permanent toată producţia de material nuclear, inclusiv plutoniul şi uraniul, în prezenţa unor observatori americani.

Ministrul nord-coreean a mai declarat că, dacă ambele părţi parcurg mai multe etape de consolidare a încrederii, Phenianul este dispus să meargă mai departe în privinţa „denuclearizării”.

Trump a declarat că în cele două zile ale summitului din capitala vietnameză s-au înregistrat progrese atât în construirea relaţiilor, cât şi în principala problemă, a „denuclearizării”, dar că este important să nu se precipite către un acord prost.