Coreea de Nord deţine peste 1.000 de tone de arme chimice

Coreea de Nord ar deţine la ora actuală nu mai puţin de 1.000 de tone de arme chimice răspândite pe tot teritoriul ţării, afirmă fostul ministru de Externe sud-coreean, Yun Byung-Se.

28 feb. 2017, 21:22
Coreea de Nord deţine peste 1.000 de tone de arme chimice

Yun Byung-Se a afirmat că statul nord-coreean ar deţine nu grame, ci mii de tone de arme chimice, inclisiv agentul VX care a fost folosit recent pentru uciderea, în Malaezia, pe aeroportul din Kuala Lumpur, a „fratelui vitreg” al liderului de Phenian, Kim Jong-Nam. Periolul cel mai mare ar fi posibilitatea ca. la un moment dat, preşedintele statului nord-coreean să fie tentat să folosească acest imens şi distrugător arsenal, informează Reuters.

Byung-Se a făcut aceste afirmaţii cu ocazia pentru Dezarmare, la Geneva, după ce Seulul a semnat un acord cu gigantul Lotte prin care i se permite Coreii de Sud să găzduiască controversatul sistem de rachetă american THAAD. Atât Seulul, cât şi Washingtonul au căzut de acord că sistemul reprezintă o măsură de apărare împotriva Phenianului. În faţa ONU, Byung-Se a propus măsuri excepţionale împotriva Phenianului.

Citeşte şi Două femei suspectate de uciderea lui Kim Jong Nam vor fi puse oficial sub acuzare

Fostul ministru sud-coreean a mai afirmat că Phenianul a devenit „cea mai gravă ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale”. În replică la afirmaţiile lui Byung-Se, diplomatul Ju Yong Choi a afirmat că Phenianul nu a produs, stocat sau folosit arme chimice.