Coreea de Nord intră în rândul puterilor cu potenţial de ATAC NUCLEAR. SUA sunt în vizorul Phenianului

Tirul cu rachetă balistică nord-coreeană efectuat miercuri de pe un submarin a fost un "succes imens", a afirmat liderul regimului nord-coreean, Kim Jong-Un, potrivit declarațiilor citate joi de agenția oficială de presă a Phenianului KCNA.

25 aug. 2016, 06:19
Coreea de Nord intră în rândul puterilor cu potenţial de ATAC NUCLEAR. SUA sunt în vizorul Phenianului

Grație acestui tir, care a provocat indignarea vecinilor statului nord-coreean și a SUA, Coreea de Nord a „intrat în avangarda puterilor militare care au capacitatea de atac nuclear” și SUA sunt de acum „în raza de acțiune” a rachetelor Phenianului, a declarat Kim Jong-Un, citat de AFP.

Phenianul a lansat miercuri, de pe un submarin, o rachetă de tipul SLBM, care a parcurs în jur de 500 km în direcția Japoniei, o distanță care o depășește cu mult pe cea a rachetelor anterioare de acest tip.

Capacitatea reală a SLBM face să crească amenințarea nucleară nord-coreeană, în sensul că Phenianul și-ar putea spori potențialul de descurajare mult în afara peninsulei coreene.

Kim a subliniat necesitatea de a intensifica eforturile de a dobândi o racheta balistică echipată cu un ogiv nuclear operațional în scopul de a „face față unui război total (…) și nuclear neașteptat” cu Statele Unite imperialiste, potrivit KCNA, citată de Agerpres.

Citeşte şi Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică

„Nu știu ce remărci ridicole vor face SUA și acoliții lor cu privire la acest test, dar pot spune că prin acțiunile lor necugetate ele nu fac decât să-și grăbească autodistrugerea”, a mai spus Kim Jong-Un.

Armata sud-coreeană a calificat drept o „provocare serioasă” noua rachetă a Phenianului, adăugând: „Vom reacționa cu fermitate și severitatea la orice provocare”.

Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU interzic Phenianului să-și dezvolte programul balistic, dar Coreea de Nord și-a multiplicat testele cu rachetă de la al patrulea experiment nuclear în luna ianuarie.