Coreea de Nord, rachete lansate în Marea Japoniei. SUA au reacţionat prompt

Coreea de Nord a lansat, la începutul zilei de miercuri, două noi rachete cu rază medie de acțiune în Marea Japoniei, după o serie de lansări de rachete în ultimele săptămâni, aparent pentru a protesta contra manevrelor americano-sud-coreene, informează Reuters și AFP, citând agenția sud-coreeană Yonhap.

25 mart. 2014, 23:58
Coreea de Nord, rachete lansate în Marea Japoniei. SUA au reacţionat prompt

Rachetele, care par a fi de clasă Nodong, au zburat circa 650 km, a declarat Yonhap, citând înalți responsabili militari sud-coreeni. 

Coreea de Nord a tras mai multe rachete cu bătaie scurtă în ultimele zile. Lansarea de miercuri a intervenit în ziua când primul ministru japonez Shinzo Abe urma să se întâlnească cu președinta sud-coreeană Park Geun-Hye, împreună cu președintele Statelor Unite Barack Obama, care a intermediat această întâlnire la Haga.

„Coreea de Nord a tras o rachetă balistică la 2.35 și alta la 2.45 din regiunea Sukchon, la nord de Phenian, în mare”, a anunțat șeful Statului Major din Coreea de Sud, potrivit Yonhap.

Statele Unite au declarat marţi că cele două noi tiruri de rachete balistice ale Coreii de Nord marchează ‘o escaladare provocatoare şi tulburătoare’ după o serie de teste militare în ultimele săptămâni. 

Departamentul de Stat a precizat marţi seară că este ‘în strânsă cooperare cu aliaţii şi partenerii, în special Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, pentru a lua măsuri adecvate’ ca răspuns la ultima ‘violare /de către Phenian/ a rezoluţiilor Consiliului de Securitate’. 

Lansarea acestor rachete balistice cu rază medie de acţiune după lansarea de rachete Scud la 27 februarie şi 3 martie constituie ‘o escaladare provocatoare şi tulburătoare’, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Marie Harf într-un comunicat, citat de AFP.