Coreea de Sud, în flăcări, în apropierea Zonei Demilitarizate. 16.000 de militari şi 32 de elicoptere luptă cu focul

Un mort, 11 răniţi şi mii de persoane evacuate în în urma unui incendiu de vegetaţie în apropierea Zonei Demilitarizate; Seulul decretează starea de catastrofă naturală; armata mobilizează 16.500 de militari şi trimite 32 de elicoptere la intervenţie, alături de 10.000 de pompieri.

05 apr. 2019, 11:13
Coreea de Sud, în flăcări, în apropierea Zonei Demilitarizate. 16.000 de militari şi 32 de elicoptere luptă cu focul

Autorităţile sud-coreene au luat iniţiativa rară de a decreta starea de catastrofă naturală, din cauza unor incendii de pădure uriaşe în apropiere de frontiera nord-coreeană, la care erau mobilizate vineri 900 de vehicule de intervenţie ale pompierilor şi zeci de mii de persoane, relatează AFP.

Aproape 4.000 de persoane au fost evacuate, au precizat vineri autorităţile, care au anunţat un mort şi 11 răniţi.

Incendiul a izbucnit joi seara, de-a lungul unui drum, în localitatea Goseong, în nord-est, la 45 de kilometri de Zona Demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula în două.

Alimentate de rafale puternice de vânt, flăcările s-au propagat rapid în această zonă muntoasă şi au făcut scrum 400 de case şi 500 de hectare de vegetaţie, potrivit Guvernului.

Peste 870 de vehicule de pompieri au fost mobilizate, dar şi 10.000 de pompieri.

Armata a trimis, la rândul său, 32 de elicoptere şi a mobilizat 16.500 de militari.

Citeşte şi Incendiile de vegetaţie au ucis cel puţin 30 de pompieri, iar 700 se luptă în continuare cu focul

”Din fericire, principalul indendiu este sub control”, a declarat la radio guvernatorul provinciei, Choi Moon-soon, precizând că alte incendii continuau să facă ravagii.

Guvernul central a declarat stare de catastrofă naturală pentru a permite deblocarea anumitor ajutoare de urgenţă şi a interzice accesul în zone considerate periculoase.

Aceasta este prima oară din 2007 când Seulul declară starea de catastrofă naturală. Atunci era vorba despre o maree neagră cauzată de un petrolier la Marea Galbenă.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in le-a cerut serviciilor sale să intre în contact cu omologii lor nord-coreeni, în cazul în care incendiul înaintează către teritoriul Coreei de Nord.