Criză politică în Coreea de Sud: Prietena şefului statului, „Rasputin”, arestată pentru trafic de influenţă şi extorcare de bani

O fostă confidentă a președintei sud-coreene, supranumită "Rasputin" de presa locală, a fost arestată preventiv pentru a evita riscul ca ea să se sustragă unei anchete declanșate în plină criză politică la Seul, au anunțat marți anchetatorii, citați de France Presse, informează Agerpres.

01 nov. 2016, 07:06

Park Geun-Hye a fost pusă în dificultate în special în urma dezvăluirilor că ea se lăsase consiliată în probleme ale statului de Choi Soon-Sil, o prietenă veche de 40 de ani, care nu ocupă nicio poziție oficială în administrație și nici nu are vreo abilitate în materie de securitate.

Or, dna Choi este vizată de o anchetă pentru trafic de influență și corupție, fiind suspectată că ar fi profitat de relațiile sale cu președinta pentru a extorca bani de la principalele companii din țară, precum Samsung, pe care le-ar fi determinat să-i livreze importante sume în fonduri create de ea.

Ea a revenit duminică în Coreea de Sud după ce fugise în Germania și a fost interogată luni, mai multe ore, de Parchetul sud-coreean, informează Agerpres.

„Există un risc ca dna Choi să încerce să distrugă probe pentru că ea respinge acuzațiile”, a declarat un responsabil al parchetului pentru agenția Yonhap, justificând astfel măsura de arestare pentru 48 de ore. „Ea a fugit deja în trecut și nu are o adresă permanentă în această țară, ceea ce face ca ea să prezinte un risc de a fugi din nou”, a continuat el. „În plus, ea este într-o stare psihică extrem de instabilă și orice eveniment neprevăzut se poate întâmpla dacă este eliberată,” a mai spus acesta.

Citeşte şi Scandal la vârf în Coreea de Sud. Demisie, scuze publice şi lecţie de civilizaţie

Nicio zi nu s-a scurs săptămâna trecută fără ca presa sud-coreeană să nu abunde în dezvăluiri despre această femeie de 60 de ani și despre relația sa cu șefa statului. Presa i-a făcut portretul unui „Rasputin” feminin, care mergea până la a corecta discursurile prezidențiale și a-i da sfaturi președintei asupra numirilor în funcții. Faptul că ea ar fi avut acces de asemenea la documente confidențiale s-a răsfrânt asupra președintei, ale cărei scuze publice — vineri — nu i-au împiedicat cota de popularitate să scadă.

Dna Choi este fiica unei misterioase personalități religioase, Choi-Tae-Min, șef autoproclamat al unui cult religios, Biserica vieții eterne. Choi-Tae—Min devenise mentorul lui Park Geun-Hye după asasinarea în 1974 a mamei acesteia.

Potrivit presei sud-coreene, Choi Soon-Sil ar fi moștenit de la tatăl său, decedat în 1994, o influență nepotrivită și nesănătoasă asupra președintei sud-coreene. Fostul soț al lui Choi Soon-Sil a fost unul dintre principalii adjuncți ai dnei Park până la alegerea sa în 2012.

Potrivit ediției de marți a ziarului Hankyorech, dna Choi era o obișnuită a palatului prezidențial după învestitura dna Park în februarie 2013. Dar președinția a dezmințit vehement această afirmație. Șefa statului a confirmat doar că i-ar fi cerut unele sfaturi dnei Choi asupra unor discursuri.

Șefa statului, chemată să demisioneze de către participanții la mai multe manifestații în țară, și-a demis duminică câțiva consilieri suspectați că ar avea legături cu femeia aflată în centrul scandalului. Pentru a potoli scandalul, ea și-a exprimat intenția de a numi un guvern de uniune națională. Constituția sud-coreeană nu autorizează urmăriri judiciare împotriva unui președinte în exercițiu.