Corina Creţu: Femeile sunt subreprezentate la aproape toate nivelurile de guvernare. 15% dintre primarii europeni sunt femei

În contextul apariţiei datelor Eurostat care arată decalajul existent între rata de angajare la femei şi cea la bărbaţii în statele Uniunii Europene, europarlamentarul Corina Creţu aminteşte de eforturile care se fac la nivelul UE pentru reducerea egalităţii de gen şi despre implicarea sa în aceste eforturi.

07 mart. 2020, 17:03
Corina Creţu: Femeile sunt subreprezentate la aproape toate nivelurile de guvernare. 15% dintre primarii europeni sunt femei

„Egalitatea de gen este o condiție necesară pentru bunăstarea cetățenilor și prosperitatea orașelor. Este un drept fundamental, consacrat atât prin intermediul tratatelor internaționale, cât și al celor europene și, în același timp, este un obiectiv prins în agenda de dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite pentru 2030.

În fond, trebuie să conștientizăm că egalitatea de gen contribuie la o mai bună elaborare a politicilor publice, iar administrațiile locale pot beneficia din plin de astfel de situații. Dar mai sunt multe de făcut pentru a atinge egalitatea de gen. În ciuda faptului că reprezintă peste 50% din populația lumii, femeile sunt subreprezentate la aproape toate nivelurile de guvernare: doar 15% dintre primarii europeni sunt femei.

În plus, femeile sunt în continuare plătite mai puțin decât bărbații, asumându-și mai mult muncă neplătită. Totodată, încă prea multe femei cad victime violenței de gen, atât la domiciliu, cât și în spații publice.

Aceste situații contravin flagrant valorilor și principiilor fundamentale ale UE, în special în ceea ce privește solidaritatea și corectitudinea – pe care le presupune, între altele, și politica de coeziune. Eu voi lupta și pe mai departe ca drepturile femeilor să nu rămână doar la stadiul unui deziderat, ci să devină un firesc al zilelor noastre. E o responsabilitate pe care o avem în egală măsură pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare de fete și femei” arată Corina Crețu.

Citeşte şi Corina Creţu: Votul ar trebui să fie doctrinar şi nu etnic. Etnicii maghiari au aceleaşi probleme ca ale cetăţenilor români