Corina Şuteu: Mi se pare că, în sfârşit, ne deplasăm spre o zonă a educaţiei care răspunde unor realităţi

Educația din România evoluează spre o zonă care răspunde unor realități ale societății, a declarat joi ministrul Culturii, Corina Șuteu, în cadrul evenimentului "Școala românească, la granița dintre tradiție și inovare prin tehnologie".

30 iun. 2016, 13:44
Corina Şuteu: Mi se pare că, în sfârşit, ne deplasăm spre o zonă a educaţiei care răspunde unor realităţi

Mi se pare că, în sfârșit, ne deplasăm dintr-o zonă a unei gândiri care nu e adaptată neapărat sistemelor actuale spre o zonă a educației care răspunde unor realități„, a apreciat ministrul Culturii, Corina Șuteu, în deschiderea evenimentului.

Ea a spus că, în prezent, societatea românească se confruntă cu urgența de a „configura sistemul educativ după realitatea și nevoile mentalului (…) de astăzi”.

Evenimentul „Școala românească, la granița dintre tradiție și inovare prin tehnologie”, organizat de Google, MENCȘ și Edu Apps, a reunit profesori, experți în IT, reprezentanți ai ministerelor Educației și Comunicațiilor, și a avut ca scop prezentarea alternativelor pentru profesorii care doresc să vină în întâmpinarea elevilor lor, prin intermediul celor mai noi tehnologii.

Directorul Edu Apps, Ștefan Apăteanu, a spus că „Edu Training Center” — creat pe platforma Google și disponibil la adresa https://edutrainingcenter.withgoogle.com — are ca scop „să răspundă nevoilor de formare a acelor profesori care sunt și autodidacți”.

El a adăugat că platforma Google Edu Training Center a fost lansată în vara anului trecut și pornește de la viziunea că fiecare cadru didactic poate să dobândească anumite competențe digitale.

În opinia acestuia, abilitățile de a lucra online sunt esențiale pentru profesori și elevi deopotrivă.

Fiecare clipă pe care o petrecem neimplementând aceste tehnologii, mai devreme sau mai târziu, va avea efecte mai puțin pozitive pentru societatea noastră„, a afirmat directorul Edu Apps.

El a adăugat că această comunitate online numită „Google Educator” are, în prezent, 1.600 de membri — cadre didactice. Comunitatea există din 2014, când Google a semnat un acord cu Ministerul Educației din România, iar, potrivit acestuia, serviciile companiei multinaționale de tehnologie sunt gratuite pentru acest proiect.

Cadrele didactice pot urmări online parcursul lecțiilor pe care le prezintă elevilor, pot face schimb de experiență și pot apela la soluții multimedia, în beneficiul elevilor lor. De asemenea, cadrele didactice din comunitatea „Google Educator” pot obține, online, certificări oficiale că știu să folosească „instrumentele” Google în timpul lecțiilor.