Corlățean: Solicitarea Crimeei de a intra în componenţa Federaţiei Ruse, inadmisibilă şi ilegală

Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlățean a apreciat joi că decizia autorităților din Crimeea de a solicita intrarea în componența Federației Ruse este "inadmisibilă și ilegală".

06 mart. 2014, 17:47
Corlățean: Solicitarea Crimeei de a intra în componenţa Federaţiei Ruse, inadmisibilă şi ilegală

„Decizia de astăzi, 6 martie, a autorităților Republicii Autonome Crimeea de a solicita intrarea în componența Federației Ruse și supunerea acestei opțiuni unui referendum la nivel local, la 16 martie, fără acordul autorităților centrale de la Kiev, este inadmisibilă și ilegală, reprezentând o amenințare directă la adresa integrității teritoriale a Ucrainei”, se arată într-o declarație de presă a ministrului Titus Corlățean.

Șeful diplomației române a apreciat, totodată, că orice demers referitor la statutul Crimeei trebuie realizat în consultare și cu acordul autorităților de la Kiev.

„Republica Autonomă Crimeea este parte integrantă a teritoriului suveran al Ucrainei independente, în interiorul frontierelor Ucrainei, recunoscute pe plan internațional. Conform normelor de drept internațional și cadrului constituțional și legal în vigoare al Ucrainei, orice demers cu privire la definirea statutului Republicii Autonome Crimeea trebuie să se realizeze în consultare și cu acordul autorităților centrale de la Kiev”, a punctat șeful diplomației române.

Parlamentul pro-rus al Crimeei – republică autonomă din sudul Ucrainei – a votat joi în unanimitate pentru intrarea republicii în componența Federației Ruse. Legislativul local din Crimeea, dominat de pro-ruși, i-a cerut joi președintelui Vladimir Putin realipirea Crimeei la Rusia și organizarea unui referendum la 16 martie cu privire la peninsulă pentru validare, potrivit unui oficial local.

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a declarat joi că decizia Parlamentului din Crimeea privind intrarea Peninsulei ucrainene în componența Rusieieste „ilegală”. Kievul a precizat că nu are în vedere opţiunea militară pentru rezolvarea conflictului din Crimeea şi că Ucraina vrea să semneze cât mai repede Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.