Corlăţean i-a spus viceministrului britanic de Externe că românii nu vor „invada” Marea Britanie din 2014

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, l-a primit, joi, pe viceministrul britanic de Externe, Simon Fraser, căruia i-a transmis că nu există date care să justifice temerile populaţiei şi ale unor politicieni privind un număr mare de cetăţeni români ce ar putea "invada" Marea Britanie din 2014.

21 nov. 2013, 14:52
Corlăţean i-a spus viceministrului britanic de Externe că românii nu vor „invada” Marea Britanie din 2014

Un subiect important al discuţiilor dintre cei doi oficiali l-a constituit cooperarea româno-britanică în dosarul liberei circulaţii a forţei de muncă la nivel UE, în perspectiva deschiderii pieţei britanice a muncii pentru cetăţenii români începând cu 1 ianuarie 2014.

În acest context, ministrul Titus Corlăţean a reiterat „contribuţia pozitivă” a cetăţenilor români din Regatul Unit la dezvoltarea economiei britanice, potrivit unui comunicat MAE.

CITEŞTE ŞI Marea Britanie nu se va confrunta cu un aflux de migranţi români şi bulgari

De asemenea, şeful diplomaţiei a dezavuat „cu fermitate poziţiile cu tentă xenofobă, extremistă şi rasistă, exprimate de anumiţi politicieni din state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, referitoare la presupusele efecte negative ale ridicării restricţiilor de muncă pentru cetăţenii români asupra pieţelor muncii şi serviciilor sociale din ţările gazdă„, precizează sursa citată. În acest sens, Corlăţean a precizat că nu există date care să justifice „temerile” populaţiei şi ale unor politicieni din Marea Britanie privind un număr mare de cetăţeni români ce ar putea „invada” piaţa muncii după 1 ianuarie 2014, când se vor ridica restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.

Studii efectuate de instituţii de prestigiu din Marea Britanie, precum şi cele mai recente date ale Oficiului de Statistică britanic indică „exact contrariul: nu este preconizat un număr mare de cetăţeni români care să sosească în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014”, i-a transmis Titus Corlăţean viceministrului britanic de Externe, Simon Fraser, potrivit Mediafax. În plus, aceste studii subliniază „contribuţia netă pozitivă” la bugetul public britanic a cetăţenilor din alte state membre ale UE, inclusiv din România.