REPLICA lui Corlăţean la declaraţiile ambasadorului rus: N-au motive să fie preocupaţi

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a declarat la România TV că îngrijorările ambasadorului Rusie la Bucureşti privind scutul antirachetă de la Deveselu nu sunt fondate şi că atât România, cât şi Rusia, nu au de ce să se teamă, deoarece baza de la Deveselu va fi construit doar în scop defensiv. Mai mult, oficialul român a adăugat că vor avea loc discuţii cu oficialii ruşi cu privire la această problemă şi la declaraţia diplomatului rus care, potrivit ministrului, a fost una "neinspirată".

18 apr. 2013, 19:08
REPLICA lui Corlăţean la declaraţiile ambasadorului rus: N-au motive să fie preocupaţi

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a comentat la România TV declaraţiile ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg S. Malginov potrivit căruia baza de la Deveselu „baza de la Deveselu poate deveni ţintă, dacă Rusia, la rândul ei, consideră că este ţinta scutului antirachetă”.

Citeşte şi Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Baza de la Deveselu poate deveni ŢINTĂ pentru Rusia

„Problema asta cu ţinta este un subiect, şi as spune chiar că exprimarea ambasadorului rus a fost neinspirată. Dar dincolo de chestiunea asta, nu ar fi trebuit să o exprime public ca ambasador în România. Faptul că există o pozitie clara de opozitie, realist vorbind, nu conţine un sâmbure sau un fundament ameninţător, pentru că realitatea este diferită, dar retorica asta este o chestiune pe care o cunoastem. Acesta este motivul pentru care nu au motive să fie preocupaţi”, a declarat Titus Corlăţeanu la România TV.

Mai mult, ministrul de Externe a adăugat că în cursul zilei de vineri va avea loc o importantă reuniune româno-rusă, în care se vor discuta mai multe probleme, inclusiv declaraţia ambasadorului Malginov, care din punctul de vedere său de vedere este un „om echilibrat”.

Citeşte şi Ambasadorul Rusiei: Chestiunea Tezaurului nu este atât de simplă pe cât pare

„Fiecare face analiză în baza elementelor pe care le au la dispoziţie. Mâine, de exemplu are loc o reuniune importantă româno-rusă, Comisia Mixtă Economică Interguvernamentală cu o prezenţă importantă la Bucureşti. Încercăm să construim o relaţie de normalitate şi încercăm să nu reacţionăm, să nu intrăm într-un joc de a ne ambala mai mult decât este cazul. Vom discuta cu domnia sa, cu atât mai mult cu cât este cunoscut ca un tip echilibrat, un diplomat echilibrat”, a mai adăugat Ministrul de Externe. 

În final, Titus Corlăţean a conchis faptul că „ambasadorii nu fac astfel de greşeli” şi există posibilitatea ca oficialul rus să fi primit anumite instrucţiuni.

„În general, ambasadorii nu fac greşeli şi de asta vom avea o discuţie cu ambasadorul rus. Presupun că ambasadorul rus nu a deschis gura şi nu a grăit fără instrucţiuni”, a precizat Corlăţean.

Citeşte şi Ambasadorul Rusiei, despre relaţiile româno-ruse: Băsescu nu a primit nicio invitaţie de la Putin